100 000-tals svenskar gör klipp på statens elstöd

Har du ett stort hus med pool, bor i södra Sverige – och har bundit ditt elavtal? Grattis, då gör du ett ekonomiskt klipp på regeringens första elstöd. 
Även om du slösat massor av el under 2022 kommer statlig kompensation på ditt konto snart. 
– Det är sjukt egentligen och i grunden samma sak som att ge barnbidrag till miljonärer, säger villaägaren Johan. 

Hushållen i södra Sverige kan se fram emot en första omgång av elstöd i februari om allt går enligt plan. Totalt betalar staten ut 55 miljarder till hushåll i södra Sverige för att kompensera de höga elpriserna under perioden oktober 2021 till september 2022. 

Men långt ifrån alla har haft det tufft: 45 procent av svenska husägare har bundna elavtal. De har inte behövt oroa sig över elmarknadens toppar och har sluppit prishöjningar när elpriserna rusat. 
Det är alltså 100 000-tals svenska villor (av totalt 1,9 miljoner svenska småhus) som haft relativt låga elkostnader. 

Om man bor i ett stort hus som kräver mycket uppvärmning – och kanske har en elslösande pool på tomten – så kommer ändå ett elstöd in på kontot. 
Regeringen har lovat att alla i elprisområde 4 får 79 öre för varje kWh som förbrukats under perioden oktober 2021 till september 2022. 
Bor du exempelvis i Malmö får du alltså 79 öre för varje kWh du förbrukat från oktober 2021 till september 2022 – oavsett vad du har betalat för elen. 

I elområde 3 (bl a Stockholm) var medelpriset 125 öre per kWh el under perioden oktober 2021 till september 2022. Det är 50 öre mer än det nationella referenspriset på 75 öre per kWh. Här kompenseras alla med 50 öre för varje kWh som förbrukats under perioden. 

Av Vattenfalls kunder är det 45 procent av privatkunderna som har bundna/fasta avtal och 34 procent av företagskunderna. 
– Det är fortfarande möjligt att få bundna avtal hos Vattenfall, men vi erbjuder för tillfället bara kontrakt med bindningstider på max ett år på grund av de höga elpriserna då vi inte vill binda upp våra kunder i längre kontrakt än så, säger Johan Sennerö, media relations officer på Vattenfall.

Johan Dahlgren är villaägare strax utanför Västerås och han reagerar på att många välbärgade personer i stora villor får statligt bidrag:
– Det är sjukt egentligen och i grunden samma sak som att ge barnbidrag till miljonärer. Men jag förstår samtidigt att det är tekniskt möjligt att göra undantag med riktade statliga stöd. Det går troligen inte att skapa ett system där staten kan känna av alla variabler. 

Han vill istället se stöd till hushåll i en annan form:
– Lägg hellre en skatt på alla elbolag som tjänar hur mycket pengar som helst just nu. Och låt de pengarna gå tillbaka till oss elkonsumenter istället. 

Nu verkar regeringen inse att elstödet har varit för generöst. Energiminster Ebba Busch (KD) förklarade för två dagar sedan att regeringen ska försöka sätta ett förbrukningstak i det nya elstödet, som ska gå till hela landets hushåll. 

John Hassler, professor i makroekonomi vid Stockholms universitet, menar att det utökade elprisstödet kan minska hushållens motivation för att spara el, och därmed på sikt bidra till både elbrist och högre elpriser. 
– Nu bygger man upp förväntningar på att staten kommer gå in och kompensera när den här situationen uppstår igen. Att det inte är någon idé att vara mer effektiv i sin elanvändning. Det är väldigt skadligt, säger John Hassler till TT.