5 ”onyttiga” saker som kan hjälpa dig gå ner i vikt

Trött på att hålla dig borta från mat när du försöker gå ner i vikt? Vissa livsmedel har ett oförtjänt dåligt rykte och man behöver inte undvika dem för att hålla en hälsosam vikt. Här är fem livsmedel som enligt dietister till och med kan hjälpa dig gå ner i vikt, skriver Eating Well.

Feta mejeriprodukter

Kanske har du hört att du ska välja fettsnåla mejeriprodukter. Smör, mjölk och yoghurt innehåller en hel del kalorier och fett, men enligt forskning kanske de inte påverkar vikten i den utsträckning man tidigare trott. En annan oro kring fullfeta mejeriprodukter är att de innehåller mer mättat fett än de fettsnåla varianterna. Till exempel innehåller ett glas vanlig mjölk 4,5 gram mättat fett, medan samma mängd fettsnål mjölk innehåller 1,4 gram mättat fett. Forskning visar att fullfeta mejeriprodukter inte ökar risken för hjärtproblem och metabola sjukdomar, utan tvärtom, kan de skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes typ två.

Kolhydratrika spannmål

Mat som är rik på kolhydrater som pasta, bröd och ris har också dåligt rykte. Men enligt en forskningsstudie gick de som undvek kolhydrater inte ner i vikt mer än de som åt en balanserad kolhydratsdiet. 

Fullkornsprodukter som fullkornsris och quinoa är rika på fibrer, vilket bidrar till att reglera aptiten och hjälper till att hålla en hälsosam vikt. 

Ägg

Ägg innehåller kolesterol och ses ibland som något att hålla sig borta från. Men ägg påverkar inte direkt kolesterolvärdet eller risken för hjärtsjukdomar, vilket gör det går bra att äta om man vill gå ner i vikt. Enligt en forskningsstudie bidrog inte ägg till viktuppgång.

Potatis

Potatis har oförtjänt dåligt rykte när det kommer till dess påverkan på vikten. Typen av stärkelse som finns i potatis kan faktiskt bidra till viktminskning, eftersom den kontrollerar aptiten och inte bryts ner i kroppen på samma sätt som andra kolhydrater. 

Popcorn

Att hålla sig borta från snacks är givet för den som vill gå ner i vikt. Men popcorn är ett hälsosamt, fiberrikt och kalorisnålt fullkorn som kan hjälpa till att hålla en hälsosam aptit. Hittills finns inte så mycket forskning till popcorns effekt på viktminskning, men enligt en forskningsstudie var det ett bättre alternativ till chips. 
LÄS MER: