Glädjebeskedet: Därför chocksänks elräkningen för oktober

Grattis, svenskar! Elräkningen för oktober chocksänks. 
Det rörliga månadspriset blir mindre än hälften jämfört med september.
– En stor anledning är minskad konsumtion, så krisen har fått avsedd effekt på hushållen, säger Christian Kopfer, analytiker på Handelsbanken, till Dagens Ekonomi

Hela hösten har elpriserna varit det stora samtalsämnet och en källa till oro för många husägare och företagare. Experter har varnat för elnätskollaps, uppsägningar och chockpriser. Skräckscenarion har målats upp om att el kan kosta uppåt 100 000 kronor i månaden för ett hushåll. 

Men oktober bjuder på en skön överraskning. Idag avslöjar nämligen nyhetssajten Dagens Ekonomi att din elräkning för oktober sänks rejält. Det rörliga månadspriset blir mindre än hälften jämfört med september och för en villaägare betyder det sparade tusenlappar. 

– Alla har blivit medvetna om elkrisen och minskat sin konsumtion. Sedan är det även många elintensiva företag i både Sverige och Europa som stängt ner och det påverkar också. Det har också blåst mycket i oktober och Polenkabeln har varit nedslängd, säger Christian Kopter, råvaruanalytiker på Handelsbanken till Dagens Ekonomi
– Man kan säga att krisen har fått avsedd effekt på hushållen.

Dagens Ekonomi har tagit fram en prognos utifrån Nordpools priser. Den visar att det rörliga månadspriset för oktober ser ut att hamna på 50-80 öre per kWh före avgifter. Beräkningar från Vattenfall bekräftar Dagens Ekonomis prognos. 
Det är mer än en halvering jämfört med september då snittpriset låg på mellan 1 kr och 2,46 kr. 

För SE1 och SE2 ser snittpriset i oktober ut att hamna på 50 öre, medan det för SE3 och SE4 hamnar på cirka 80 öre.
För en villa som gör av med 2 500 kWh i oktober innebär det en besparing på ca 5 000 kronor jämfört med om priserna hade varit lika höga som i september. 

En annan bidragande faktor är att gaspriserna i Europa har fallit, och det har haft viss effekt på exportpriserna på svensk el. Många har varnat för extremt höga elpriser under vintern på mellan 7 och 10 kronor per kWh, den akuta faran för så extrema priser tycks vara över. Men höga elpriser lär vi får dras med i vinter. 

– In i vinterperioden känns det som att vi kan blåsa av det allra värsta scenariet, sedan finns det fortfarande en risk för väldigt höga priser om det blir väldigt kallt och inte blåser så att vindkraften står still, säger Christian Kopfer till Dagens Ekonomi

Läs även: Högre elpriser i vinter – då kan en dusch kosta 2 kr i minuten