Tommy, 77, trotsar elchocken – tänder julbelysning med 80000 lampor

Snart tändas 80 000 juleljus. Tommy Wallentin, 77, trotsar de rekordhöga elpriserna och ska tända Sveriges största julbelysning även i år. 
– Jag gör det för barnens skull. Det är viktigt att vi sprider ljus och glädje även detta år, säger han till Hemnytt. 

I snart 40 år har Tommy Wallentin i Täby norr om Stockholm dekorerat sin villa med juleljus. För varje år har dekorationerna vuxit. Han har själv svetsat ihop en 12 meter hög kopia av Eiffeltornet på tomten och flygplanet Douglas DC3 i skala 1:4 på villataket. Människor från när och fjärran vallfärdar till villan under december för att beundra den fantastiska julbelysningen. 

Men i år har många varit oroliga att de rekordhöga elpriserna skulle stoppa Sveriges största privata julbelysning. Dekorationerna består av 80 000 lampor och att tända en sådan anläggning borde kunna ruinera vem som helst. Det har talats om elpriser på uppemot 10 kronor per kWh i vinter, även om priserna just nu är betydligt lägre. 

En exakt kopia av Eiffeltornet finns på tomten. Till jul dekoreras den med ljus.
Belysningen har cirka 80 000 ljuspunkter.
På taket har en DC3:a i skala 1:4 landat.

– Jag kommer ändå att sätta upp julbelysningen. Det får kosta vad det kosta vill, men med LED-lampor har det blivit billigare att ha den tänd och den drar mindre ström än med gamla tiders lampor. Jag har redan börjat med förberedelserna, och till första advent ska den tändas, säger Tommy Wallentin. 

Tommy Wallentin är en person som älskar julen. I villan finns en enorm samling av tomtar. Lamporna till juldekorationerna upptar ett helt rum i huset när de inte sitter uppe. Att sätta upp dem tar flera dagar. Tommy som är en mycket duktig löpare gör det bland annat för att bryta stillasittandet hos barn och unga.

– Jag tycker det är viktigt att vi sprider ljus och glädje även i en mörk tid. Jag gör det mycket för att glädja barn och för att bryta de ungas stillasittande där de sitter mycket still och tittar ner i skärmar. Det är bättre att de kommer ut och rör på sig i friska luften och tittar på julbelysningen. 

Belysningen tänds på första advent och sitter uppe ända till trettondagen. Människor från hela Sverige, ja ibland till och med från andra länder, brukar ta sig till Odlingsvägen i Täby för att beundra belysningen. Ibland har det till och med blivit trafikstockning.