Säljer 175-miljonersvillan med båtplats: “Kan vara svartbygge på kommunal mark”

Villan i Djursholm slog prisrekord på Hemnet i september. 
Men husets båtplats kan vara ett svartbygge på kommunal mark, avslöjar Dagens ETC.
– Vi har inte agerat konkret än, men kommer göra det under hösten, säger Dag Björklund, tillförordnad plan- och exploateringschef i Danderyds kommun.

175-miljonersvillan i Djursholm beskrivs som ”en fastighet som man får chansen att köpa en gång varje sekel”.  Bilderna hos Bremberg International Estate framhäver husets fantastiska läge alldeles vid vattnet. 

“Det är en slående sjötomt på drygt 2 500 kvadratmeter med tillgång till strandlinjen och vy över Skärviken, Lidingö och Stockholms Skärgård.”
“Byggnaden är placerad i ett högt läge på en unik sjötomt liknande en udde med lätt sluttande gräsmatta mot egen båtplats” står det i bostadsannonsen.

Men ”egen badplats” kan nu visa sig vara en sanning med modifikation. 
För några dagar sedan avslöjade Dagens ETC att bryggan – som ingår i köpet av 175-miljonersvillan – finns på allmän mark och inom strandskyddet. 
Lantmäteriets kartor visar att båtplatsen sträcker sig från villaägarens fastighet in på kommunens mark. 

“Den 48-årige Monaco­svensken brukar göra ­miljonaffärer via skatte­paradis. Nu försöker han sälja sin Djursholmsvilla för ­rekordpriset 175 miljoner ­inklusive ”egen båtplats”. ­Men den 21 meter långa ­hamnanläggningen ­verkar vara svartbyggd på kommunens mark” skriver Dagens ETC.

Tillförordnad plan- och exploateringschef, Dag Björklund, berättar för tidningen Mitt i att kommunen känner till ärendet. 
– Bryggor och båtplatser som kan ligga på kommunal mark kommer ofta in genom tips från allmänheten, säger han. För närvarande pågår en inventering av bryggor och avtal.
I höst ska hanteringen av privata bryggor på kommunal mark och vatten i Danderyd utredas. I nästa steg väntar man på ett politiskt beslut.
– Vi har inte agerat konkret än, men kommer göra det under hösten, säger Dag Björklund till Mitt i.

Båtplatsen som nu granskas – ett svartbygge på kommunal mark?

Tidigare i somras gjorde tidningen ETC en liknande granskning av bryggor i Täby. 
Rubriken “Rika villaägare ockuperar allmän mark – med svartbyggd helikopterplatta” gav stort eko och ett 30-tal badentusiaster intog snabbt den helikopterplatta som byggs utan bygglov under parollen “Folkets bad”. 

Fastighetsmäklaren Eric Bremberg på Bremberg Estates ansvarar för försäljningen av 175-miljonersvillan i Djursholm. Han menar att han har varit tillräckligt tydlig om situationen i annonsen: 
“Annonsen riktar sig till miljardärer och det är en liten målgrupp, denna minimala målgrupp som kontaktar mig har samtliga känt till problematiken kring den kommunala strandlinjen”, skriver han i ett mejl till Mitt i.

Huset och båtplatsen.

Läs även: Villan som slår prisrekord på Hemnet – se bilderna