De rörliga boräntorna väntas toppa på 5 procent i början av 2023, enligt Swedbanks prognos.
– Det är den snabbaste uppgången i bolåneräntor sedan 1992, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.
Flera centralbanker, som amerikanska Fed och Europeiska centralbanken ECB, fortsätter strama åt penningpolitiken kraftigt. Nu väntas Riksbanken följa efter för att försöka dämpa den snabbt stigande och breda inflationen.
– Vi räknar med att Riksbanken höjer styrräntan med 75 punkter i november och med 50 punkter i februari, för att landa på 3 procent. Därmed räknar vi med större höjningar än vad Riksbanken tidigare signalerat, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.
– Samtidigt bedömer vi att en serie räntesänkningar kommer inledas om ungefär ett år.
Under det senaste året är det främst de bundna bolåneräntorna som stigit rejält, men framöver räknar Swedbank med att de rörliga bolåneräntorna kommer i kapp och dessutom stiger ännu mer.
– Den rörliga bolåneräntan väntas toppa på 5 procent i början av nästa år. Det innebär en påtaglig uppgång sedan början av 2022 då samma ränta låg på cirka 1,5 procent. Det är den snabbaste uppgången i bolåneräntor sedan 1992, säger Andreas Wallström.
SEB:s analys är att räntorna blir lägre först om ett år, men att de tidigare låga nivåerna tillhör det ”förflutna”.
– Det betyder bolåneräntor på runt 3-4 procent. Det skulle jag nog säga är det nya normala efter det kommande året, säger SEB:s privatekonom Américo Fernandez till tidningen Expressen.
Han tror att den rörliga bolåneräntan toppar i början av nästa år, men då på högst 4 procent i snitt.
– Vi ser ju inte att bolåneräntorna har toppat. Och varför har de inte toppat? Jo, för att vi inte har sett toppen på inflationen.
SEB bedömer att inflationen kommer fortsätta stiga under vintern, exempelvis genom högre elpriser.
– Under 2023 ska man nog räkna med bolåneräntor i ett brett perspektiv hamnar runt 4-5 procent, givet det vi ser nu med räntehöjningar och att inflationen vänder ner först under nästa år, säger Américo Fernandez.
Först om ett år, under 2024, kan möjligen Riksbanken sänka räntan igen, tror Américo Fernandez. Men inte till så låga nivåer som svenskarna vant sig vid de senaste åren.
Han poängterar att de flesta banker räknat in ”krockkuddar” för bolånetagare, och att de förväntas klara sex procent i ränta.
Men samtidigt ökar levnadskostnaderna vilket betyder tuffare tider för många bolånetagare.