Nu kan du (nästan) få betalt för att använda el

I helgen kan elen vara så billig att du du i teorin får betalt för att använda el. 
Orsaken är den ovanligt höga temperaturen och rejäla vindar.

Rejäla vindar och höga temperaturer har gjort att elpriserna fallit kraftigt. Kommande dygn landar elpriset i snitt på två öre per kilowattimme i hela landet, enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool. 

Och under några enskilda nattimmar produceras så mycket ström, samtidigt som förbrukning är låg, att priset landar under noll, alltså negativa priser.
Negativa elpriser innebär att elanvändare i teorin får betalt för att använda el. I praktiken blir det dock inte så, eftersom skatt, moms och nätavgift tillkommer. 

Den här helgen kan vi få se negativa elpriser, enligt beräknar av elbolaget Tibber.
– Fredagens 2 öre var det lägsta medeldygnspriset i elområde 3 och 4 sedan juli 2020, säger Måns Skytt, elprisexpert på Tibber, till Aftonbladet. 
– Men man ska inte maxa ut användningen av el bara för att det är på minus.

Den senaste gången Sverige hade negativt elpris var dock i början av oktober. Även då berodde det på starka vindar. 
I oktober landade snittpriset i södra landet på runt 80 öre, en kraftig nedgång från rekordnivån 3 kronor/ kWh i augusti i Sydsverige.

När Sverige har allt mer förnybar kraft från sol och vind kommer vi få oftare få uppleva fenomenet med negativa elpriser oftare. Priset kan dessutom skifta rejält under ett och samma dygn, något som redan nu sker i länder som Nederländerna, Tyskland, Frankrike och Storbritannien.

– På kontinenten där de har mycket mer sol och vind kan det variera mellan negativt pris och flera kronor i kostnad inom samma dygn. Mitt på dagen kan det vara jättebilligt och på kvällstoppen kan det vara jättedyrt, säger Måns Skytt till Aftonbladet. 

De låga elpriserna får effekt även för den som har rörligt avtal, eftersom det är medelpriset per månad som räknas ut. 
– Även om det inte blir ett lika lågt pris som för de med timpris så blir det ett lägre pris än de fasta avtalen, beroende på när de bands, säger Måns Skytt.
Även för elanvändare med fast avtal kan detta påverka i framtiden.