“Som ett mysigt museum” – lanthandeln orörd i 50 år

Det vackra tegelhuset i skånska orten Torrlösa är både en privatbostad och gammal lanthandel. Men när lanthandeln stängde i början av 70-talet lämnades allt orört.
– Det här huset har mycket att berätta, här var det liv och rörelse fram till 1971. Nu är det som ett museum, säger Annika Christensson, ansvarig mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Genom den lilla orten Torrlösa går Östrabyvägen förbi kyrkan och ett vackert tegelhus från 1881. Tegelhuset ligger alldeles intill vägen och det här var i många år bybornas lanthandel. Bakom disken stod handlaren och plockade fram varorna från hyllorna. 

Men 1971 stängde handeln. Det var nya tider i Sverige där större varuhus växte fram och vi började storhandla och packa varor för en halv vecka i våra bilar. 
Än idag står Torrarps lanthandel som ett monument över gamla tider. Allt är i princip orört sedan 50 år tillbaka. 

“Som ett mysigt museum” – den orörda lanthandeln i Torrlösa. Foto: DIAKRIT

– Det finns säkert några som kommer ihåg när de gick dit och handlade. Här är lite minnen kvar från den tiden, säger mäklaren Annika Christensson, som nu ska se till at hela det pampiga huset från 1881 ska säljas.
– Inne i huset har tiden stått stilla och på bottenvåningen är det nästan som ett mysigt museum.

Godisskålar står kvar på disken. Här kunde ortens barn köpa några klubbor för 20 öre styck. På hyllorna står fortfarande myggmedel och Gripens vätesuperoxid för att tvätta sår. Bakom disken står ett vackert skåp, som sällan dyker upp på auktioner. 

Lanthandeln ligger på bottenvåningen i det totalt 141 kvadratmeter huset. Det är åtta rum och kök som har en välbevarad 70-talscharm med tidsenliga tapeter och möbler.
– Och det finns många andra fina detaljer som stuckatur, vackra lister och gamla fina spegeldörrar. 

Övervåningen renoverades för ca 50 år sedan – här finns ett allrum, två stora sovrum med egen klädkammare och en med inglasad balkong.
– På övervåningen finns en öppen spis som det eldats i förr. Det här är ett ypperligt tillfälle för den som vill ha ett stort hus med många möjligheter. Man kan forma huset och få ett otroligt vackert hem, säger mäklaren Annika Christensson.

Priset för det vackra hemmet är strax under 1,7 miljoner kronor. Men då ingår också en stor, vacker trädgård på husets baksida.

Se annonsen här

Lästips: Unik ICA-butik från 50-talet säljs – “här har tiden stannat”

Det vackra tegelhuset från 1881. På bottenvåningen finns det orörda lanthandeln. Foto: DIAKRIT
Som i gamla tider. Lanthandeln stängde för drygt 50 år sedan. Foto: DIAKRIT
Det vackra skåpet bakom disken – fylld med saker från förr. Foto: DIAKRIT
Privatbostaden – också en liten tidsmaskin. Foto: DIAKRIT
Fina salonger och välbevarade detaljer.
Övervåningen.