Italienska drömorten betalar 330 000 kr om du flyttar dit

Det kanske är dags att lämna snö och slask för en betald flytt till den italienska medelhavskusten? Den lilla pittoreska orten Presicce i Puglia erbjuder nu 330 000 kronor till alla som vill bosätta sig där.
– Det är sorgligt att se alla historiska byggnader tömmas på folk. Nu vill vi se vår stad leva igen, säger Presicces rådman Alfredo Palese.

Längst ner i det italienska fastlandets klack finns den vackra orten Presicce, med sina ljusa stenhus, medeltidstrånga gränder omgivna av stora olivlundar. 
Olivodlingarna har gett Presicce ett smeknamn: “Staden med det gröna guldet”. 

Det sägs att havsluften från närliggande Medelhavet och dofterna från all prunkande växtlighet gör det ljuvligt att leva här. Ena extra bonus är de kritvita stränderna och det turkosa vattnet vid Santa Maria di Leuca, som ligger strax intill. 
Men Presicce har trots sin skönhet börjat tappa invånare. Det finns för få arbetstillfällen i södra Italiens småorter och de yngre söker sig därför till storstäderna.
Allt fler hus med stort kulturvärde står tomma och vittrar sönder. 

Nära Presicce ligger Santa Maria di Leuca med turkost vatten och vita sandstränder.

Presicces idé om att locka nya invånare med en stor summa är numera ett ganska beprövat knep. HemNytt har skrivit om att Sardiniens president Christian Solinas erbjuder 170 000 kronor till dom som vill köpa hus och bosätta sig på ön
På Sicilien erbjuder många orter hus för bara en euro (11 kronor) till alla som vill rusta upp en bostad

Att bara använda ett hus eller lägenhet som semesterboende i några veckor duger inte – man måste stanna och leva på orten. 
Presicce lockar med en rejäl penningpåse, 330 000 kronor, till alla som vill köpa ett hus här. Enligt talesmannen Alfredo Palese finns det många övergivna bostäder som prissatts till ungefär 250 000 kronor. Det betyder att man har 80 000 kronor över till lite renovering i de fall det skulle behövas.

– Det finns många tomma hus i vårt historiska centrum som vi vill se leva igen med nya invånare. Det är sorgligt att se alla historiska och kulturellt viktiga byggnader långsamt överges, säger Alfredo Palese till CNN
Presicce kan finansiera sin satsning sedan man slogs ihop med den närliggande byn  Acquarica. Totalt har de två orterna 9000 invånare.

– Enligt italiensk lag får en större kommun mer skattebidrag, det handlar om 10 miljoner kronor per i år. De pengarna tänker vi nu satsa på att skapa liv i vårt fina gamla distrikt, säger Palese till CNN.

Det börjar alltså bli ganska många lockande erbjudanden runt Medelhavet. I de flesta fall har satsningarna varit succé. Den sicilianska orten Mussomeli har fått liv igen tack vare alla nyinflyttade som köpt en bostad för 11 kronor. Runt 300 personer har hittills skaffat ett renoveringsobjekt och blivit bofasta. Stadens ansvariga får fortfarande runt 500 förfrågningar om dagen. 

Här hittar du mer information från Presicce.

Flytta till Sardinien – och du får 170 000 kronor

Presicce i distriktet Puglia.
Övergivna hus i ortens centrum.
Kyrkan i ortens centrum.
Nära Presicce ligger den pittoreska orten Santa Maria di Leuca.
Presicce.
Santa Maria di Leucas turkosa vatten.

Italienska samhällen som säljer hus för en euro

• Mussomeli (Caltanisetta), Sicilien
• Lecce nei Marsi (L’Aquila), Abruzzo
• Zungoli (Avellino), Campania
• Patrica (Frosinone), Lazio
• Cantiano (Pesaro Urbino), Marche
• Borgomezzavalle (Verbano Cusio Ossola), Piemonte
• Carrega Ligure (Alessandria), Piemonte
• Fabbriche di Vergemoli (Lucca), Toscana
• Montieri, (Grosseto), Toscana
• Ollolai (Nuoro), Sardinien
• Nulvi (Sassari), Sardinien
• Gangi (Palermo), Sicilien
• Regalbuto (Enna), Sicilien
• Salemi  (Trapani), Sicilien
• Sambuca (Agrigento), Sicilien