Sveriges dyraste hyresvilla – ägaren vill ha 105 000 kr i månaden

Villan är 220 kvadratmeter stor med sju rum och en bedårande utsikt över inloppet till Stockholm. Men 105 000 kronor i månaden i kallhyra…vem är beredd att betala det?

En vacker och välskött villa på Bruksstigen står på klipporna precis vid vattnet och tittar ut över Stockholms inre skärgård. Här i Saltsjö-Boo finns några av huvudstadens dyraste hus på grund av det idealiska läget. Nära till jobbet i innerstan, men ändå med skärgårdskänsla och lyxen att springa från ytterdörren ner till badvattnet vid bryggan.

Nu tänker ägaren hyra ut sjurumsvillan från 1:a september nästa år. Ett andrahandskontrakt ska gälla ”tills vidare”. Beskrivningen i annonsen på Blocket lyder:
”Öppen planlösning, västläge. Allt ingår förutom el. Vi finns tillgängliga på telefon. Det är ca 80 trappsteg ned til bryggan. Vedeldad bastu på bryggan. Elektrisk bastu i huset”. 

Blocketannonsen: hyr villan för 105 000 kronor i månaden. Kostnad för el tillkommer.

Den som vill hyra huset på det höga berget får dock betala en väldigt hög hyra, 105 000 kronor i månaden. Och då ska alltså hyresgästen även stå för elräkningarna. 
Det här är därmed Sveriges dyraste hyresvilla, där en familj på maximalt fem personer får bo. Frågan är dock vilken familj som är beredd att lägga ut 105 000 plus el på ett andrahandsboende. 

“Det finns ett separat gästhus (fullt utrustat) på övre delen av tomten som man kan välja att hyra, ca 40 kvadratmeter där 2 personer kan bo” skriver uthyraren på Blocket. 
Men gästhuset kostar 12 000 kronor i månaden. 

En villa som hyrs ut måste hyras ut med en s k skälig hyra. För att avgöra vad som är en skälig hyra för en bostad finns en del regler och riktlinjer att följa, och man får inte ta ut vilken hyra som helst. Hyran ska vara baserad på kostnaderna som ägaren har för huset och kapitalkostnader, t ex räntekostnader. 

Om en hyresvärd tar ut en icke-skälig hyra och hyresgäster anmäler det till Hyresnämnden så kan Hyresnämnden tvinga igenom en sänkning av hyran. Från 2016 till 2020 avgjorde landets åtta hyresnämnder 1 300 ärenden om återbetalning av andrahandshyra. 

Endast i 38 fall fick hyresgäster avslag på sin begäran. Av de 1300 ärendena fick 315 hyresgäster rätt. Ytterligare 369 hyresgäster har nått en förlikning med sin hyresvärd, vilket oftast innebär någon form av återbetalning.
Som mest har en hyresgäst fått tillbaka över 200 000 kronor.

Terass med utsikt.
Vardagsrum och kök.
Utsikt över Lidingö.
Fönster mot vattnet.