Kulturkåken på Slottshöjden – “som att bo vid Medelhavet”

Det här är inte vilket radhus som helst. Platsen är Slottshöjden i Helsingborg och det vackra hemmet i tegel byggdes av stadens första murare för 160 år sedan.
– Det är ett himmelskt gatuhus med en trägård som är fantastisk och för tankarna till Medelhavet, säger mäklaren Carl Brangmo på Våningen & Villan.

Mer kulturkåk än så här kan det knappast bli på adressen Övre Långvinkelsgatan 88 i Helsingborg. Endast några kulturminnesmärkta rester återstår idag av de traditionella gathusen, byggda vägg i vägg, med små trädgårdar bakom.
Här bodde murare, som byggde sina egna hus när de hade slagit sig ned i staden för att arbeta. Deras skickliga hantverk står sig väldigt bra 160 år senare, det kan vi nu se på det gathus som ligger ute till försäljning för 7,2 miljoner kronor.

– Det här är ett genuint men samtidigt modernt gatuhus uppfört i vackert klassiskt tegel med vita fogar. Nuvarande ägaren har gjort varsamma renoveringar med en tydlig vision om att bevara och framhäva många av de alla vackra detaljer som finns kvar i ett klassiskt gatuhus från 1800-talet, säger mäklaren Carl Brangmo. 

Den fina torndelen i huset.

Större delen av fastigheten har putsats och renoverats, bl a kök, badrum, tak, fasad, utemiljö och ytskikt. Dessutom värms det 150 kvadrat stora hemmet av fjärrvärme, även om det finns en bevarad kakelugn som fortfarande fungerar.
Man får inte renovera hur friskt som helst. Helsingborgs byggnadsnämnd har q-märkt huset, som innebär att byggnaden är särskilt kulturhistoriskt värdefull och inte får förvanskas. Ett litet q är det starkaste skydd en byggnad kan få i en detaljplan.

“Ändring av en byggnad skall utföras varsamt så att byggnadens särdrag beaktas och dess byggnadstekniska, historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden tas till vara”. 
En titt inne i huset till salu visar att att ägaren har renoverat varsamt och smakfullt. Snedtaken ger rummen extra karaktär, och den runda tornliknande utbyggnaden är extra unikt i kvarteret. Inga andra hus har den konstruktionen. 

Och så har vi förstås trädgården, som en egen oas mitt i Helsingborgs centrum:
– Trädgårdssidan är fantastisk och för tankarna till Medelhavet. Lummigt, insynsskyddat och njutningsfullt, säger mäklaren Carl Brangmo

Husets sista kulturpoäng är läget på Slottshöjden, som delvis står på de gamla befästningsverken som legat runt slottet Kärnan. På 1650-talet lät den danske kungen Fredrik III anlägga en större befästning runt staden. Det var en imponerande anläggning med bastioner och vallgravar, men den hann aldrig bli helt färdig innan freden i Roskiide 1658. 30 år senare beordrade den svenske kungen Karl XI att allt skulle rivas så att danskarna inte skulle kunna förskansa sig där igen.

Se annonsen här

T v torndelen med trappa. T h sovrum med snedvägg och synliga bjälkar.
Badrummet.
Kakelugn i vardagsrummet.
Vardagsrum med fönster mot gatan.
Köket.
Trädgårdsdelen på husets baksida. “För tankarna till Medelhavet” enligt mäklaren.
Gathuset sett från Övre Långvinkelsgatan.