Spökstad i 60 år – nu lockas turister och filmstjärnor hit

Jordbävningar tömde staden Craco i södra Italien. Men de senaste åren har turister lockats till den vackra platsen.
– Av alla övergivna byar i Italien är Craco nummer ett, det här är spökstädernas huvudstad, säger Marco på Youtubekanalen Broken Window Theory. 

Tarantobukten ligger vid den italienska halvöns ”hålfot”, en rasande vacker landsdel som genom årtusenden har styrts av både greker och romare. 
I regionen Basilicata i byggdes för ca 1000 år sedan den lilla byn Craco upp vid en klippa, för att effektivt ge skydd till invånare när angripare kom. Två sidor av byn skyddades effektivt av en lodrät klippvägg. 

Invasionsförsök kunde hanteras genom århundraden, men det som plågade invånarna i Craco var något värre: jordbävningar. 
Italien är ett land som vilar på orolig mark. Jordens kontinentalplattor är oroliga i det här området och Italien är det land i Europa som har flest aktiva vulkaner. Italienarna har fått lära sig att leva med hotet från underjorden och bara sedan 70-talet har sex jordbävningar inträffat, med många dödsoffer.

Tyska filmarna Marco och Till har besökt Craco.

Återkommande jordbävningar slet hårt på såväl klippan som husen i Craco. 1963 råkade delar av staden ut för ett större jordskred och det fick myndigheterna att ta ett drastiskt beslut: de 1800 invånarna fick flytta till en annan by. 
Sedan dess har Craco varit en spökstad. 

Två tyska filmare, Marco och Till, har besökt Craco för att skildra den vackra, övergivna byn. Marco förklarar att deras program “Broken Window Theory” vill hylla skönheten i förfallna och övergivna hus eller städer: ”Varje övergivet ställe har en egen unik historia som ligger gömd bakom murarna”. Urban exploration (urbex eller UE) är utforskandet av urbana miljöer, att få uppleva något utöver det vanliga och vardagliga. Och nog är Craco något utöver det vanliga.

– Av alla övergivna byar i Italien är Craco nummer ett, det här är spökstädernas huvudstad, säger Marco.
– Det finns drygt 6000 övergivna byar i Italien och ytterligare 15 000 byar har förlorat 95 procent av sina invånare. Men ingen är så vacker och speciell som Craco, eller ”Gyllene Berget” som byborna kallade sin ort.

Men att vandra i Craco under en het sommardag är krävande. Marco och Till får snegla efter ormar i den steniga miljön och det är 45 grader varmt den här dagen. 
– Massiva sprickor i husen visar varför Craco behövde överges. Jordbävningar har gjort platsen ganska farlig att vistas på.

Allt fler turister kommer ändå hit och tack vare stadens unika miljö har många filmer spelats in här genom åren, till exempel Bondfilmen ”Quantum of Solace” med Daniel Craig i huvudrollen. 
“The Passion of the Christ” av Mel Gibson hade många scener från Craco och även filmen “Vägen till Betlehem” av Catherine Hardwicke.

Jordbävningar fick staden att utrymmas på 60-talet.
Många hus är på väg att rasa ihop.
Drönarbild över Craco.
Filmen “The Passion of the Christ” av Mel Gibson spelades in i Craco.
Övergivna hus.