Linda Bengtzing: “Kan vi bo kvar i vårt hus när elpriset rusar?”

När elpriset skenar är villaägaren Linda Bengtzing en av alla svenskar som känner stor oro.
”Jag vill inte ta lån för elräkningen. Vill och kan vi bo kvar i det här? I detta landet? I Stockholm? I vårt underbara 20-talshus?”, skriver hon på sin Instagram.

Det har varit en tuff vecka för svenska husägare. Elpriserna rusade till en ny chocknivå med ett pris på strax under 6 kr/kWh i bl a Stockholm. Med såna prisnivåer landar elräkningen på ca 12 000-15 000 kronor i månaden för en eluppvärmd normalvilla. 

Artisten Linda Bengtzing bor sedan 13 år tillbaka i en 1920-talsvilla i Tyresö utanför Stockholm med sin fästman Peter Ståhlgren och två barn. Bengtzing-familjen har också försökt anpassa sig till den bistra situationen:
“Jag försöker värma huset över 18 grader innan kidsen kommer hem. Tvättkorgar är fulla och vi tänder mest levande ljus. Mysigt. Jovars. Men när man inte har något val. Jag vill inte påfresta elsystemet” skriver Linda Bengtzing.

Lind Bengtzing i sin villa.

Linda och Peter köpte sin villa för 13 år sedan, strax efter att dottern Vera föddes. Huset var i stort behov av renovering, men det dröjde länge innan de kunde spara ihop tillräckligt för att göra det nödvändigaste: 
”Har renoverat badrum och kök då svartmögel fanns i alla våtrum. Nu är planerna på gång med vårt vardagsrum. Väntar på offert för vattenburen golvvärme i hela golvet. Sen detaljer som väggar, möbler och färger. Lite i taget – har inte ekonomin till allt på en gång”, skrev Linda Bengtzing på sin Instagram.

Paret möttes av fler obehagliga överraskningar direkt efter köpet. Energideklarationen som den tidigare ägaren hade gjort stämde inte alls överens med verkligheten.
– Alla som minns vintern 2009–2010 vet att det började snöa i oktober, fortsatte hela vintern och var 20 minusgrader. Förra ägarna uppgav en elkostnad på 17 000 kronor för ett år, men det var vi uppe i på en månad, har Linda Bengtzing berättat.
– Vi var kanske lite lättlurade för det var väldigt mycket i huset som inte var som det skulle och som vi har varit tvungna att rätta till. Många gånger har vi tänkt att vi inte orkar mer och vill flytta härifrån.

Nu har utmaningen plötsligt dykt upp igen för familjen Bengtzing: att försöka hålla nere elräkningarna. Och artisten är riktigt orolig:
“Jag vill inte ta lån för elräkningen. Vill och kan vi bo kvar i det här? I detta landet? I Stockholm? I vårt underbara 20-tals hus?”, skriver hon på sin Instagram och fortsätter:
“Är det fler än jag som har oro i själen för 1001 saker just nu. Och ja – det finns alltid dom som har det värre och vissa tycker att JAG har ingen rätt till oro. Cut the crap. Jag är oxå människa”, avslutar hon.

Flera faktorer skapade den perfekta prisstormen under veckan: Det kalla vädret, höga elpriser på kontinenten, isläggning i flera stora älvar och reparationer av svenska kärnkraftverk. Dessutom har vindkraften gått på sparlåga eftersom det blåst ganska lite. 

– Det är olyckligt när en kall vädersituation sammanfaller med en betydligt försämrad produktionssida. Det är inte bara kärnkraften som drar ner. Den sena isbildningen i vattenkraftverken minskar dess effekt med cirka 1 000 MW för närvarande. Och även isbildningen på vindkraft i norra Sverige tar bort runt 1 000 MW från marknaden, säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia.

Vad kan vi vänta oss för prisläge under de kommande veckorna?
– De priser som råder nu kommer troligen hålla sig fram till jul, kanske med en liten dämpning i början av vecka 50 då det blir lite blåsigare, säger Johan Sigvardsson.
– Men för december i sin helhet är det mycket som talar för att det blir den dyraste månaden någonsin, eftersom det kommer vara högtrycksbetonat väder ända fram till jul. Därtill är det en arbetsgivarjul i år vilket lär höja förbrukningen.

Linda Bengtzing med sin familj.

Fakta Linda Bengtzing

Linda Birgitta Bengtzing är född 13 mars 1974 i Gullspång. Hon är en en av Sveriges populäraste pop- och schlagersångerskor med en diger meritlista.

År 2000 var hon med i TV4:s program Sikta mot stjärnorna som Lene i Aqua. Hon blev känd för allmänheten genom sitt deltagande i Melodifestivalen 2005, där hon deltog med låten “Alla flickor”. Sedan dess har det blivit ytterligare sju framträdanden i Melodifestivalen. 

Under början av coronapandemin 2020 började hon att måla tavlor och målade även två tavlor i direktsändning av Bingolotto i september samma år. 

Linda Bengtzing och fästmannen Peter Ståhlgren har varit tillsammans sedan 2008, när de träffades på en av Lindas turnéer. Ett år senare fick de dottern Vera och 2013 kom lillebror Nils till världen.