Tröttnade på sina jobb – levt i en skåpbil i två år

En investering på drygt 300 000 kronor och sex månaders renovering. Sen kunde det brittiska paret Tom Ward och Amy O’Brien flytta in i sitt nya och billiga hem, en ombyggd skåpbil. 
– Vi valde att bo i en skåpbil istället för villa. Efter två år känner vi fortfarande att det är vårt livs smartaste beslut, säger paret. 

Tom Ward, 36 och Amy O’Brien, 29, levde ett stressat yrkesliv i Storbritannien. Paret drev en pub- och hotellverksamhet där dagarna rullade på i exakt samma rasande takt och rutin, med städning, matlagning och service till gäster. 
En dag tröttnade dom. 
– Vi arbetade på ett ställe där varje dag var exakt likadan och folk klagade på samma saker hela tiden. Vi kom till en punkt där vi kände att vi måste hoppa av ekorrhjulet, så här ville vi inte leva i resten av vårt liv, säger Tom Ward.

Toms och Amys jämnåriga vänner sitter fast i villalivet med banklån och amorteringar. Det här brittiska paret ville leva ett friare liv, så billigt och så självständigt som möjligt. 
Lösningen blev en omgjord skåpbil, en begagnad Volkswagen Crafter Luton. 
Totalt landade kostnaden ca 300 000 kronor – för begagnad skåpbil, renoveringskostnader, försäkring och ett års vägskatt. På taket finns solpaneler som gör att paret är självförsörjande på el. 

Skåpbilen är deras hem sedan två år tillbaka.

Bensinen är numera den enda rörliga kostnaden som Tom och Amy har under sina turer i Storbritannien ihop med hunden Frankie. På Instagram lägger de regelbundet ut bilder på sina äventyr.
– Solpanelerna gör att vi kan åka till väldigt avlägsna ställen, och den skotska landsbygden är en av våra favoriter, säger Amy. 

De hade tidigare bott i husbil på semestrar och visste vad som krävdes när de skulle bygga om skåpbilen till ett permanent hem:
– Vi prioriterade funktionalitet före utseende. Vi skaffade tvåglasfönster och tätade väggarna med ull för att klara brittiska vintrar. Men vi trivs i 18 kubikmeter lastutrymme, vi har allt vi behöver, säger Tom.

På de 18 kubikmeterna finns det nödvändigaste: ett badrum med varmvattendusch och en komposttoalett, ett litet pentry med diskho, ugn och mikro. En våningssäng att klättra upp i och två platser att sitta på. 

Är det stor skillnad jämfört med att bo i villa?
– Nej, egentligen inte. Man har mindre plats att lägga undan saker. I en villa kan man bli uttråkad och blasé på allt. Att varmvatten rinner ur en kran tar man för givet när man bor I ett hus. Men i vårt nya liv är vi tacksamma över vatten och värme. Vi är glada över de små sakerna varje dag. 
– Så det här livet är bättre, man kan vakna upp varje dag och befinna sig på en ny spännande plats.

Även i Storbritannien har bränslepriserna ökat kraftigt. Tom och Amy har därför valt att stanna längre på olika platser för att minska utgifterna för bensin. Nuförtiden lägger de ut ungefär 150-250 kronor i månaden på drivmedel. 
– När vi levde det stressade livet i villa hade vi ungefär 10 000 kronor efter skatt att betala för mat och boende. Om vi tjänar lika mycket pengar nu räcker det till så mycket mer. 

Har Tom och Amy några kloka råd till dom som också vill leva lika billigt?
– Vänta inte för länge, livet går snabbt. Våga testa och se om det här livet passar dig. Många blir för bekväma och låter sig fastna i ett liv som man egentligen är missnöjd med. Om man upptäcker att ett liv i en skåpbil inte var så roligt som man hoppats så kan man bara sälja fordonet, säger Amy. 

Tom och Amy har levt det här udda livet i två år och har absolut inte tröttnat. De försörjer sig numera som frilansfotografer och vill upptäcka fler fina ställen i Storbritannien. 
– Vi kan rekommendera Snowden i Wales, ett fantastiskt landskap. Men vår favorit hittills är nog Skottland och Lucy Bay. 

“Man kan vakna upp varje dag och befinna sig på en ny spännande plats.”
På äventyr i Wales med det rullande hemmet.
Skåpbilen under ombyggnad för två år sedan.
T v skåpbilen före ombyggnad – t h pentryt med kokplatta och ugn.
Soffa, pentry och dusch med toalett.