Till salu: 200-åriga kulturhuset med unika väggmålningar

Den faluröda stugan ligger i en liten charmig by med ”Bullerbykänsla”. Men det är när man kliver in i det kulturmärkta huset som den stora aha-känslan infinner sig. Unika kurbitsmålningar täcker väggarna. 
– Det här är ett hus fyllt av atmosfär, historia och charm, säger mäklaren Monica Cederberg på Fredegårds.

Det är ett vackert hus med en ännu vackrare inredning. Och det kanske aningen märkliga i sammanhanget är att ett så utpräglat dalahus – med namnet Morastugan – ligger i Roslagen, söder om Norrtälje. Väldigt långt från Dalarna alltså. 
Det är oklart om det var en dalmas med hemlängtan som bestämde sig för att fylla huset med vackra kurbitsmålningar för drygt 200 år sedan. 

Kurbitser inramade i fält har målats direkt på stående plankpanel och ovanför målningarna löper en målad fris med blomstermotiv. Även taket har vackert målad dekor. Allt är välbevarat och rustat på 80-talet av Norrtälje kommun. 

Kurbitser inramade i fält har målats direkt på stående plankpanel och ovanför målningarna löper en målad fris med blomstermotiv. 

Redan 1969 genomgick stugan en byggnadsinventering och klassades som omistlig.  Det betyder att både Morastugan och marken är byggnadsminnesförklarad så en köpare måste stämma av med Länsstyrelsen i Stockholm innan renoveringar kan göras.

Nu säljs Morastugan för 2,5 miljoner kronor, ett ganska unikt tillfälle eftersom huset drivits av Bergshamras hembygdsförening och haft en så hög kulturstatus. 
– Det är ett hus fyllt av atmosfär, historia och charm. Och Mora by är en charmig by med riktig “Bullerbykänsla” alldeles i närheten av Bergshamraviken som leder ut till Vettershaga och övriga skärgården, säger mäklaren Monica Cederberg på Fredegårds.

Den som vill lägga ut 2,5 miljoner kronor kommer visserligen att äga ett vackert och unikt hus, men utan 2020-talets bekvämligheter. Det ytterst enkla köket har t ex bara en vedspis.
– Morastugan har sedan 70-talet och fram till 2021 används av hembygdsföreningen och ingen större renovering har skett av byggnaden sedan 70-talet. Men el och sommarvatten finns indraget i huset. 

Husets 82 kvadrat domineras förstås av den stora salen med de vackra väggmålningar na och fönstren i tre väderstreck. I övrigt finns några mindre rum, t ex i husets övervåning: en hall och ett rum med två fönster och en frilagd murstock. Två mindre rum och kattvindar med snedtak ligger på var sida om trapphallen.

Se annonsen här

Morastugan från 1815.
Ett av rummen på övervåningen.
Huset till salu för 2,5 miljoner kr.
Hallen på nedervåningen.
Stora salens väggmålningar.
Vedspis och kamin.
Stora salen.
Hallen.