10 svenska nybyggen reas ut i krisen – se lista

Om du vill bo i en nybyggd bostad kan det vara fyndläge. Byggbolagen har sänkt priserna på många projekt. 
HemNytt har listat tio nybyggen som reas ut i Sverige. 

Efterfrågan på nya bostadsrätter och småhus föll kraftigt kraftigt i somras. Bankernas höjda låneräntor och därefter skenande elpriser har snabbt skapat en lågkonjunktur inom bostadsmarknaden. Lägg även till högre materialpriser och kraftigt stigande inflation och Sverige har en mix som får både bostadsbyggare och bostadsköpare att darra. 

Tidigare drevs priserna upp på nybyggen av många spekulanter. Det var lätt för bara några år sedan att köpa ett nytt radhus och sen sälja det med vinst några månader senare. Nu är det tvärstopp. Chansen att göra ett bostadsklipp är borta för lång tid framåt. 

För bostadsbolagen är situationen allvarlig. Antalet bostäder med startbesked minskar enligt Boverkets prognos från cirka 71 500 år 2021 till cirka 33 000 i år. 
Fallande bostadspriser gör det svårare att sälja nybyggda bostäder, där inflyttning ibland sker flera år senare. Flera byggbolag anser därför att de inte har något annat val än att rea ut sina nybyggen. 

HemNytt har gjort ett svep bland Sveriges färskaste husbyggen och på många ställen erbjuds köpare kraftiga rabatter.
Strax söder om Stockholm finns Haninge Vega med splitternya och knallröda radhus på 129 kvadratmeters boyta. Mataffär ligger bara ett stenkast bort och en förskola ligger strax intill området. Dessutom är det bra kommunikationer in till centrala Stockholm med Nynäsvägen som sträcker sig förbi området. Ändå har för få köpare nappat. 

Nu drämmer leverantören Götenehus till med en halv miljon kronor i rabatt till den familj som vill flytta in.
“Gavelradhuset har en härlig uteplats och en vältilltagen gaveltomt i bästa västerläge med kvällssol att umgås på samt på det tredje våningsplanet rymlig takterrass med plats för loungegrupp” skriver mäklaren. 

“Huset genomsyras av kvalitet och hållbarhet med gedigna delvis tillvalsgjorda materialval, tidlösa detaljer och smarta lösningar. Här byggs det för att hålla över tid och för att du ska må bra här med miljöcertifierat hus, både nu och i framtiden. Ett modernt boende där vardagspusslet är enkelt att lägga, där du känner dig hemma. Helt enkelt ett hem att längta hem till.”

Haninge Vega – 500 000 kr prissänkning.

Radhus, Haninge Vega (Stockholm) – 500 000 kr rabatt
Nytt pris: 5 495 000 kr
Boyta: 125 kvm
Rum: 5
Mäklaren lockar: “Missa inte detta stads/drömradhus byggt 2022, bli den första att flytta in! Med ett superbt läge i den nya stadsdelen Vega finns detta moderna och yteffektiva 3 plans gavelradhus med hög kvalitet, takterrass och modern öppen planlösning”. 
Se erbjudandet här

Villa prissänks med 495 000 kr.

Villa, Göta och Ryrsjön (Lilla Edet) – 495 000 kr rabatt
Nytt pris: 5 500 000 kr
Boyta: 260 kvm
Rum: 7
“Nybyggt hus i ett trevligt och barnvänligt bostadsområde. Här går inget till spillo och den stora familjen ryms. Härlig takhöjd i hela huset och stora fönsterpartier ger ett trevligt ljusinsläpp” skriver mäklaren.
Se erbjudandet här

Parhus i Rönninge med 400 000 kronors rabatt.

Parhus, Rönninge (Södertälje) – 400 000 kr rabatt
Nytt pris: 4 495 000 kr
Boyta: 132 kvm
Rum: 6
Projektet består av 21 bostäder med parhus och studiovillor som byggs etappvis med första möjliga inflyttning våren 2023. Energisnål frånluftsvärmepump samt vattenburen golvvärme på båda våningsplanen. Generös takhöjd, öppen planlösning samt sociala utrymmen både uppe och nere. “Här kan du bo i ett lugnt, äldre villaområde.”
Se erbjudandet här

Parhus i Rydsgård – med 400 000 kr rabatt.

Parhus, Rydsgård (Skåne) – 400 000 kr rabatt
Nytt pris: 3 495 000 kr
Boyta: 140 kvm
Rum: 6
“Moderna och väldisponerade par hus i två plan med modernistiskt stil med smakfull inredning och exklusiva materialval på Norregatan i populära Rydsgård. Bostäderna är helt nybyggda och här är det berikat med stilsäkra ytskikt, härligt ljusinsläpp och social trevlig planlösning mellan kök och vardagsrum. Huset har en mycket tilltalande planlösning med generösa ytor för socialt umgänge och fem sovrum varav tre på samma plan” skriver mäklaren. 
Se erbjudandet här

Södra Nynäshamn – 300 000 kr rabatt.

Radhus, Södra Nynäshamn – 300 000 kr rabatt
Nytt pris: 3 295 000 kr
Boyta: 137 kvm
Rum: 6
Nyproducerat Brf-radhus i gavelläge på 137 kvm med bra standard, braskamin som tillval och vacker omgivning. På Ruffvägen bor du med lika nära till bad och båtliv som till sköna skogspromenader.
Se erbjudandet här

Runby, Upplands-Väsby.

Radhus, Runby (Upplands-Väsby, Stockholm) – 255 000 kr rabatt
Nytt pris: 5 395 000 kr
Boyta: 140 kvm
Rum: 6
Mäklarens ord: “Här bor ni med lyxen av ett helt eget radhus, med all bekvämlighet som kommer med att bo i en bostadsrättsförening. Köket från Ikea är stilrent och funktionellt, utrustat med varmluftsugn och induktionshäll, inbyggs mikro samt kyl/frys. Den öppna planlösningen mot vardagsrummet skapar ett socialt och välplanerat hem. Här rymmer ni både matplats samt soffgrupp.”
Se erbjudandet här

Villor i Viken med 245 000 kr i rabatt.

Villor, Viken (söder om Höganäs, Skåne) – 245 000 kr rabatt
Nytt pris: 3 750 000 kr
Boyta: 135 kvm
Rum: 6
Bostadsrätt
Tillsammans med en av Sveriges främsta arkitekter, Jonas Waldemarson, har Panghus skapat en design med stark karaktär och en traditionell träfasad med moderna stora fönsterpartier. Husen har en genomgående hög standard och kvalitet där man bland annat har satsat på vattenburen golvvärme på båda våningsplanen och stora unika fönster från golv till tak.
Se erbjudandet här

Åsa i Kungsbacka kommun.

Villa, Åsa (Kungsbacka kommun) – 241 000 kr rabatt
Nytt pris: 5 988 000 kr
Boyta: 100 kvm
Rum: 3
“Ett stenkast från Kuggavikens bad- och båtplats ligger denna mysiga villatomt om ca 1 003 kvm som vi nu kan erbjuda med ett Varbergshus. Här bor ni med soligt läge ett, stenkast från västerhavet med fantastisk natur och härliga badställen runt knuten” skriver mäklaren. 
Se erbjudandet här

Ormbacka i Järfälla.

Radhus, Ormbacka (Järfälla, Stockholm) – 225 000 kr rabatt
Nytt pris: 5 575 000 kr
Boyta: 138 kvm
Rum: 6
Mäklaren hälsar: “Bli den första som flyttar in i detta fantastiska radhus med bra placering i området och i bästa sydvästläge. Modernt och miljömedvetet med solceller på samtliga radhustak. Framsidan av huset är stensatt och här finns även ett förråd för förvaring”. 
Se erbjudandet här

Skogstorp, Eskilstuna.

Radhus, Skogstorp (Eskilstuna) – 100 000 kr rabatt
Nytt pris: 2 595 000 kr
Boyta: 125 kvm
Rum: 5
Ett nyproducerat bostadsrättsradhus i Skogstorp. Radhuset består av 100 kvm fördelat på 4 rum och kök varav tre sovrum i två plan. Bostaden har kök och vardagsrum i öppen planlösning som skapar en trevlig social yta till huset.
Se erbjudandet här