Hasselakollektivet till salu: “Åtta fantastiska byggnader” 

I 50 år var den här platsen ett begrepp i Sverige. Hasselakollektivet hjälpte tusentals ungdomar att komma bort från kriminalitet och droger. Nu är hela den stora herrgården till salu för 4,5 miljoner kronor.
– Här har ni hela åtta byggnader med möjlighet till att skapa något nytt och fantastiskt inför framtiden, säger mäklaren Maya Sundlöf på Erik Olsson.

Hassela ligger i norra Hälsinglands vackra natur med både skidbacke på vintrarna och en stor sjö att bada i på somrarna. Här i idyllen bestämde sig Karl-Arne Westerberg tillsammans med sin fru för att grunda Hasselakollektivet 1969. 
Westerberg och Hasselarörelsen bröt med terapisvängen och förespråkade total nykterhet och hårt kroppsarbete. Ständigt närvarande personal fanns till hands för ungdomarna som skulle lära sig passa tider, dansa och veta hut i största allmänhet.
”Ni ska gå genom livet med stolthet, men inte tro att ni är bättre än någon annan”, var ett av K-A Westerbergs råd. 

Det är ursprungligen en herrgård och ligger i Franshammar, men efter nästan 50 år som behandlingshem är det svårt att lägga bort namnet ”Hasselakollektivet”. 
Verksamheten drevs fram till 2006, då Westerberg vid 77 år, sålde sitt skötebarn. Behandlingshemmet stängdes 2018 efter att tillståndet dragits in. Orsaken till att tillståndet drogs in av Inspektionen för vård och omsorg var bland annat att Hasselakollektivet anställt två personer som nyligen dömts för brott. 

En av de åtta byggnader som ingår i köpet av Franshammars herrgård.

Nu är det gamla kollektivet till salu för 4,5 miljoner kronor och marknadsförs på Hemnet. 
Det är totalt åtta vackra och välbevarade byggnader som säljs “med möjlighet att skapa något nytt och fantastiskt inför framtiden i form av exempelvis uthyrning av hyresrätter, konferenser, B&B och restaurang” enligt bostadsannonsen. 

Ja, nu vill t o m mäklarfirman Erik Olsson marknadsföra gården som en Bullerbyupplevelse:
– Här får ni verkligen en riktig “bullerby-känsla” och vem blir inte lockad av att köpa en helt egen Bullerby? Här kan ni skapa ett framgångsrikt och unikt koncept med natur- och sjönära bostäder i form av hyresfastigheter eller en restaurang med logi och konferensverksamhet där ni kan erbjuda flertal upplevelser i närområdet med skidåkning, skoteråkning, vandringar, islandshästsridning. Hasselabygden har enormt mycket att erbjuda, säger mäklaren Maya Sundlöf på Erik Olsson.

Vad man ska göra med alla rum och hus? 
– Här finns villor perfekta för långtidsuthyrning, flerfamiljshus med möjlighet till hyreslägenheter eller rum för uthyrning, föreslår Maya Sundlöf.

Och huvudbyggnaden – herrgården – har massor av utrymmen med bl a samlings- och konferensrum, sällskapsrum, möjlighet till restaurangkök och stor matsal. 
Bergvärme värmer upp husen.

Den enorma tomten på nästan 100 000 kvadratmeter kommer att styckas av – köparen kan räkna med en ny tomtarea på ca 50 000–60 000 kvadrat.

Se annonsen här

Huvudbyggnaden i Franshammars herrgård.
En stor villa med många sängplatser.
Lokal för aktiviteter och boende.
En av totalt åtta byggnader på området.
Festlokal och matsal.
Stort kök.
Bar.
Restaurangkök.
Gymnastisksal.
Sovsal.
Ännu fler sovplatser.

Snabbfakta Hasselarörelsen

Hasselarörelsen var ett samlande namn för Hassela Solidaritet och de sociala företag som växte ur Karl-Arne Westerbergs erfarenheter på Hasselakollektivet. Dessa sociala företag bedrev behandlingshem och i vissa fall öppenvård. 

Hasselarörelsen hade periodvis ett visst inflytande i svensk narkotikapolitik. Den socialdemokratiske riksdagsmannen Widar Andersson, med erfarenheter från Hasselarörelsen, fungerade som narkotikapolitiskt sakkunnig under regeringen Persson. 

Utvärderingar på 1980-talet visade goda resultat av Hasselakollektivet: “Efterundersökningen visade att 78 procent hade fått en ordnad sysselsättning, 93 procent hade fast bostad, 73 procent missbrukade inte längre, 76 procent hade återupptagit kontakten med föräldrarna och 44 procent levde i goda parrelationer”: 

– I grunden bygger det just på att få ungdomen själv motiverad till en förändring. Om dom själva inte är motiverade kommer vi inte att komma någonstans, sa Lelle Hagström, f d vd för Hasselakollektivet.