Det är en vacker, historisk byggnad med ett sagolikt läge. Nu väntar 113-åriga Gamla Töversta folkskola på att en ny ägare vill flytta in i de 14 rummen.
– Stora rum och salar med tidstypiska byggnadsdetaljer från 1910 ger stora möjligheter att skapa en riktig sekelskiftesdröm med vackra fönster och mycket ljus, säger mäklaren Gabriel Augustsson.
I den lilla orten Skebokvarn, Södermanland, behövdes en ny folkskola i början av seklet. En pampig, röd träkåk byggdes upp med ”Folkskola” i stora bokstäver över entrén – ett stolt tillkännagivande i bygden.
Idag, 113 år senare, står huset kvar med tydliga inredningsminnen från skolbarnens dagar – musiksal, vävrum, ateljé, skolsal, verkstad och matsal. Lite luggslitet på vissa håll och i behov av lite renovering. Men vilket spännande projekt för en händig person som bara behöver lägga ut 2,5 miljoner kronor för ett gigantiskt hem.
Huset rymmer 14 rum på totalt 618 kvadratmeter boyta och har hela sju eldstäder fördelade på fem murstockar.
Precis många skolor som byggdes runt sekelskiftet så har även Gamla Töversta folkskola stora vackra fönster som släpper in mycket ljus i rummen. Och takhöjden på nedervåningen är väl tilltagen. Den som vill leva här får både rymd och rymlighet för den modesta prislappen.
– Fastigheten har renoveringsbehov men har bebotts fram till försäljningen, säger mäklaren Gabriel Augustsson på Le Grand Propriété fastighetsförmedling.
För man kliver in genom de stora pardörrarna in till den stora hallen får man direkt en känsla av gammal skolmiljö. Till vänster i hallen finns verkstaden och den stora salen rakt fram var tidigare musikrum – ett enormt rum med tre enormt stora fönster och en braskamin.
Den gamla ateljén har tre stora fönster och två små förråd. Det finns vacker pärlspont på ena väggen.
Intill ateljén finns ett gammalt fotorum som har en separat entré och ett det s k vävrummet intill är en sal med två stora fönster, en braskamin och ett förråd. På övervåningen finns tre sovrum, kök, allrum och vardagsrum.
En luft-vattenvärmepump installerades för sju år sedan och förser huset med vattenburen värme. Den årliga elförbrukningen beräknas vara 33 180 kWh/år. Den totala driftskostnaden landar på ca 83 000 kronor per år.
– Att ändra detaljplan är en process som görs ihop med kommunen. Det börjar med att man ansöker om planbesked, säger mäklaren Gabriel Augustsson.
– Det finns ett positivt planbesked för fastigheten som kommunen lämnat i oktober i fjol.. Vill man använda fastigheten som den är idag behöver man inte ändra på något. Köparen kan välja att fortsätta planarbetet eller att avbryta om köparen hellre låter bli. Köparen ansvarar för eventuell fortsättning på planansökan och framtida genomförande av ny detaljplan på fastigheten.
Skebokvarn var tidigare en järnvägsknut mellan Västra stambanan och Mellersta Södermanlands Järnväg, beläget en knapp mil från Flen.
Idag bor endast ett par hundra invånare här i lantidyllen, och den gamla skolbyggnaden står sagolikt intill sjön Båven. Det är bara en kort promenad ner till stranden, omgiven av skog och ängar.