Fyrkanten från 1788 har allt som en ny ägare bör gilla: vacker interiör, historisk miljö och billigt pris. Huset är nämligen till salu för 1,6 miljoner.
– Här bor du i en genuin 1700-tals miljö med herrgård, park, orangeri, bruksgata, kyrka med den berömda Cahmanorgeln, säger mäklaren Robert Lindell på Svensk fastighetsförmedling.
Lövstabruk, öster om Tierp, var en gång i tiden Sveriges största järnbruk och ett av världens förnämsta. Redan under medeltiden började järn behandlas här. Men allt tog rejäl fart med Louis De Geer när han gick in som ägare 1643. Och i början av 1700-talet fick bruket den strikt utlagda stadsplan som i stora drag fortfarande är bevarad: raka gator, barockträdgårdar och Stora gatan som leder till den pampiga herrgården.
Vid den stora smidesgrinden på Stora gatan står ett gult, fyrkantigt hus som heter…just det, Fyrkanten. Det anrika huset är nu till salu för 1,6 miljoner kronor, ett kvadratmeterpris på 26 000 kronor.
– De 60 kvadratmeterna är fullt utrustade för ett permanent hem eller fritidsboende. Nuvarande ägare har under tio år varsamt och medvetet renoverat och förnyat bostaden med hänsyn tagen till både byggnadsvård och modernisering, säger mäklaren Robert Lindell.
Bilderna visar ju ett hem med alla moderniteter, men som andas en stolt historia. Här finns en stor öppen spis och synliga takbjälkar. Ett renoverat badrum har el-golvvärme, vattentoalett, dusch och tvättmaskin.
I Fyrkanten kan man bo bekvämt utan att göra anspråk på stora utrymmen. Om man vill bygga ut lite så finns står den stora, oinredda kallvinden till förfogande. Den har bra takhöjd och takfönster.
På den 700 kvadratmeter stora tomten finns ett stort förråd och allt från gamla fruktträd till odlingar och rabatter.
– Platsen är lika vacker under sommarhalvåret som under vintertid när snön lägger sig kring huset och i den fascinerande omgivningen. Här bor man i en genuin 1700-talsmiljö med herrgård, park, orangeri, bruksgata, kyrka med den berömda Cahmanorgeln, ateljéer, bruksarkiv, konstutställningar och café. Även badplats finns på bekvämt promenadavstånd, säger Robert Lindell.
Se mäklarens annons här
Snabbfakta Lövstabruk
Den 25-26 juli 1719 brände ryssarna såväl Lövstabruk som nästan hela socknen med kyrka och prästgård. Det kallades ”rysshärjningarna” och var en hämnd efter alla års krig mot kung Karl XII och de svenska erövringarna.
Charles De Geer återuppbyggde inte bara bruket utan även herrgården och kyrkan.
I Lövstabruks kyrka finns en berömd orgel, den så kallade Cahmanorgeln. Den byggdes 1728 av Johan Niclas Cahman och är en av Sveriges bäst bevarade barockorglar (och används än idag).
Idag är bruket ett byggnadsminne. Herrgården och herrgårdsparken med flera byggnader förvaltas numera av Statens fastighetsverk.