Det är rysligt kallt runt polcirkeln. Men den norska familjen Hjertefølger har skapat ett väldigt speciellt hem för att få det lite varmare och mysigare – ett billigt kubbhus inuti en glasglob.
– Stämningen är unik och huset har ett lugn. Jag kan nästan höra stillheten, säger Ingrid Hjertefølger till Inhabitat.
Sandhornøya är en ö långt upp i Norge, på samma breddgrad som Gällivare, i höjd med polcirkeln. Här slåss man mot tufft klimat under en stor del av året. Ön ligger längst ut i kustbandet vid blåsida Atlanten, och så långt norrut är det kompakt mörker och kyla i tre månader.
Det krävs tåliga hus och invånare. Eller så kan man göra som den norska familjen Hjertefølger, som i princip har skapat en egen klimatzon med sitt unika bygge.
Först byggde de ett s k kubbhus och ovanpå det en glaskupol. Kubbhus började byggas på 1800-talet: billiga hus av ved och lera eftersom det periodvis var stor brist på timmer för byggnadsändamål. Om man hade lera och träd på tomten kunde man bygga ett kubbhus i stort sett gratis.
Familjen Hjertefølger ville ha ett kubbhus av klimatskäl. Allt material är i princip återvunnet och CO2-neutralt. Däremot är solkupolen beställd av specialistfirma.
Den nästan åtta meter höga kupolen runt bostaden – med fem sovrum och två badrum – ger familjen med sex personer skydd mot starka vindar och snöstormar. Dessutom minskar uppvärmningskostnaderna.
Kupolen rymmer även en stor trädgård och ger familjen den nödvändiga växthusmiljön för att odla mycket av sin mat.
Och det är inte den vanliga grödan runt polcirkeln som växer här: äpplen, körsbär, plommon, aprikoser, kiwi, vindruvor, gurkor, tomater, örter, squash och meloner.
– Allt fungerar som vi tänkt och planerat. Vi älskar huset; det har en egen själ och det känns väldigt personligt, säger Ingrid Hjertefølger till Inhabitat.
– Processen förändrade oss, formade oss. Stämningen är unik. Huset har ett lugn, jag kan nästan höra stillheten. Det är svårt att förklara. Men det hade varit omöjligt att få den här känslan från ett hus som någon annan har planerat och byggt åt oss, eller ett hus med hörn och raka linjer.
Det skulle visserligen gå att göra förbättringar, men familjen är otroligt nöjda med designen.
– Om vi skulle bygga ett nytt naturhus skulle vi skaffa dubbelglas på kupolen så att vi kunde ha en tropisk trädgård och inget dropp på vintern, förklarar Ingrid Hjertefølger.
– Men det är lite orealistiskt eftersom det är väldigt dyrt med allt det där glaset.
Kubbhuset inuti kupolen kommer att ha en lång livslängd: ”det kan hålla för evigt om man håller huset torrt”. Eftersom bostaden alltid är täckt av glaskupolen så har den inte slitits i det tuffa klimatet.
– Det finns faktiskt inget behov av att måla eller ens underhålla husets väggar, säger Ingrid Hjertefølger.