De höga elpriserna i Sverige har triggat igång ett rekordår för solceller. Enligt nya siffror från Svensk solenergi har antalet solcellsanläggningar växt med 23 200 stycken under årets första kvartal. Det är en ökning på 160 procent jämfört med i fjol.
Det har varit en påfrestande höst och vinter för svenska hushåll. Ökande elpriser, inflation och stigande räntor har pressat ekonomin. Därför har många husägare valt att skaffa solceller för att kunna bli mer oberoende och dessutom ha möjlighet att sälja vidare överskottsel.
– Främst privatpersoner gör nu allt de kan för att minska sina elkostnader med hjälp av solceller och batterier. Om energiskatten på egenanvänd el från stora solcellsanläggningar togs bort, skulle även de större fastighetsägarna skaffa solceller på sina tak, säger Anna Werner, vd på Svensk Solenergi.
Hela 23 200 nya solcellsanläggningar har anslutits under årets första kvartal, en ökning med 160 procent jämfört med samma period förra året. Bara under mars månad anslöts 9 700 anläggningar. Det tidigare månadsrekordet är från oktober 2022, då 5 700 anläggningar anslöts.
Antalet föranmälningar under det första kvartalet ökade med 66 procent jämfört med Q1 2022, till 28 400.
– Det är den högsta noteringen någonsin för ett kvartal, säger Anna Werner, vd för Svensk solenergi.
De skyhöga elpriserna utlöste solcellsbomben, men Anna Werner säger till Dagen Industri att hon inte tror att intresset för solenergi kommer att avsvalna även om elpriserna skulle sjunka igen.
– Allt fler vill ha ökad kontroll över sin energiförsörjning. Det handlar både om att följa och ha kontroll över sin egen förbrukning och om att kunna vara mer oberoende av yttre omvärldsfaktorer. Många vill också vara med och bidra till klimatomställningen genom att installera solceller, säger Charlotta Dahlström på Kraftringen Nät AB.
Det stora intresset kring solceller har inte bara lett till fler solcellsanläggningar på svenska villatak. Det har dessvärre även lett till långa ledtider för dom som väntar på att få sin anläggning driftsatt.
När tidningen Elinstallatören i höstas hörde med Sveriges tre största elnätföretag om ledtiderna från föranmälan till slutförd installation låg de på mellan 9 och 46 veckor.
Processen är noggrann: innan den färdigmonterade solcellsanläggningen kopplas upp till elnätet måste den kontrolleras. Allt för att säkerställa att installationen är korrekt utförd och det monterats en ny elmätare. Därefter kan installatören driftsätta anläggningen och färdiganmälan skickas in.