Den som besöker Gripsholms slott har nu möjlighet att beundra Gustav III:s imponerande sidentapeter i drottningens kabinett. Tapeterna har återskapats efter originalet från 1773.
– En analys gjord av tyska textilkonservatorer visar att de ursprungligen klarröda sidentapeterna troligen är importerade från Kina, vilket de handmålade konturlinjerna i silver vittnar om, berättar Jakob Strömholm, slottsarkitekt på Gripsholms slott.
När man gjorde en inventering av tapeterna i början av 2000-talet upptäckte man att väggsidenet var i dålig kondition. Tapeterna hade fått en urblekt beige nyans och blivit sköra. För att bevara minnet av tapeterna valde Kungliga Husgerådskammaren, Statens fastighetsverk och Riksantikvarieämbetet att ta ned dem och tillverka en kopia 2012.
”Tyget har nått sin tekniska livsålder och borde magasineras för framtiden”, skrev textilkonservator Eva Vahlne, vid Kungliga Husgerådskammaren, i sin utvärdering.
Tapeten hade en inramning av baguettlister och när dessa monterades bort kom den läckra röda färgen fram. Den starka klarröda färgen i sidenet kallas för safflor och är en tistelväxt med ursprung i Medelhavet och Kina. Men det var inte helt lätt att hitta samma röda färg igen.
– En intensiv period och jakt tog vid. Konservatorer, kemister, dekorationsmålare, screentryckare och textilföretag kopplades in. Vi tittade på sidentapeter på andra ställen; Drottningholm och Stockholms slott, säger Jakob Strömholm
Slutligen återskapades de delikata 250 år gamla tapeterna. De nya tapeterna trycktes på 60 meter sidentaft i samma röda ton som ursprungstapeten.
– 2013 hittade vi en dekorationsmålare med många års erfarenhet som kunde måla med den gamla tekniken, säger Jakob Strömholm.
Mönstret är till största del screentryckt och sedan fått kompletteras med handmålade färgnyanser och konturlinjer. Sidentyget som användes tillverkades i Indien och därefter trycktes mönstret på Rydboholms textiltryckeri.
Screentryck innebär att duken där man trycker motivet på har ett nät med små hål. Hålen gör att färgen endast passerar på en viss yta. Det är genom en behandling av ljus och emulgeringsmedel som motivet på duken skapas.
Originaltapeterna ligger nu tryggt förvarade nedpackat i syrafritt silkespapper. Men nu har de nytryckta satts upp på Gripsholms slott vid mälaren för allmän beskådan.
– Det känns speciellt och väldigt roligt att alla nu kan få uppleva de vackra sidentapeterna. Tack vare ett gediget och tålmodigt arbete under många år har Gustav III:s tapeter fått nytt liv, säger Ingrid Eiken, generaldirektör vid Statens fastighetsverk.