Huset där Svartenbrandt och Sala-ligan dömdes till salu

Här har ökända brottslingar som Lars-Inge Svartenbrandt och Sala-ligan dömts. Idag är det 120 år gamla tingshuset i Krylbo en Bed & Breakfast-verksamhet som omsätter över en miljon om året.
– Det här har varit hela vår livsstil. Men nu är vi redo att gå vidare, säger Christer Samills som har drivit verksamheten tillsammans med sin sambo.

Först backar vi tillbaka bandet och tar oss till sekelskiftet, runt 1903. Då byggdes tingshuset i Krylbo, i Avesta kommun, Dalarnas län, utefter chefsarkitekten Folke Zettervalls ritningar. På den tiden brukades tingshuset av Folkare härads ting. 

Fram till 1996 bedrevs domstolsverksamheten i denna byggnad för att sedan förflytta den till Falun. Redan tre år tidigare, 1993, blev huset statligt byggnadsminne av Länsstyrelsen. En sådan märkning innebär att man inte får ändra på byggnadens exteriör samt vissa delar av interiören. Cirka 40 procent av byggnaden bedöms vara i orört skick än idag.

Idag är tingshuset en Bed & Breakfast-verksamhet.

Det dröjde ända fram tills 2006 då tingshuset övergick till privat ägo. 
– Ägaren före oss startade upp ett Bed & Breakfast i tingshuset. Han bedrev verksamheten mellan 2010-2018 och därefter tog vi över, berättar Christer Sammils till Hemnytt. 

När Christer Sammils och hans sambo tog över verksamheten skedde en del förändringar. 
– Vi rustade upp byggnaden med diverse renoveringar, började hyra ut tingssalen för olika evenemang och byggde en ny trappa ihop med originaltrappan. Vi är jättenöjda med vad vi har lyckats åstadkomma här.

Tingshuset är fortfarande i sitt originalutförande. Foto: Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Den del som fortfarande är bevarad i sitt ursprungliga skick helt och hållet är tingsrättssalen med sin fornnordiska prägel.
– Både domarskranket och bänkarna är helt intakta. När vi tog över verksamheten valde vi att använda tingssalen till konferenser, bröllop, dop och andra sammankomster vilket har varit ett lyckat koncept, säger Christer Sammils och fortsätter:
–  Reaktionen är alltid densamma; ”wow så fint ni har det här inne” brukar alla säga när de kommer in i salen.

Den ståtliga och relativt nyrenoverade trappan utmed älven är formad som en hästsko och har 62 trappsteg. Men inuti trappan finns den gamla k-märkta trappan kvar.
– Det är ungefär som en jordbit i sten kan man säga, förklarar Christer Sammils.

På en smal landremsa mellan järnväg och Dalälven finns det anrika tingshuset, som ägaren själv kallar för sin ”pärla vid Dalälven”. På den generösa tomten på 2 826 kvadratmeter finns det äppelträd och en uteplats som blickar ut mot vattnet. På tomten finns också ett garage eller förrådsbyggnad. I närheten finns det dessutom en parkering.

Det finns en vaktmästarebostad som idag används som en sommarstuga av de nuvarande ägarna. Foto: Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Men egentligen var det bara en slump att paret bestämde sig för att köpa det ståtliga tingshuset.
– Om sanningen ska fram så var vi på jakt efter en sommarstuga. Och jag blev så förbannad när jag insåg att att jag inte lyckades få tag på någon till ett vettigt pris, då priserna pressades upp. Slutligen fick jag upp ögonen för att tingshuset var till salu. I och med att det finns en vaktmästarbostad i byggnaden beslutade vi oss för att ha den som sommarstuga istället, förklarar Christer och säger vidare:
– Det var ett riktigt lyckoköp eftersom läget är helt perfekt med både strandtomt, badplats och brygga.

I vaktmästarbostaden finns ett stort sovrum, badrum och vardagsrum. Här hoppas den nuvarande ägaren att någon ska vilja flytta in och samtidigt fortsätta att bedriva verksamheten.
– Det är ett guldläge för någon som kan tänka sig att bo här och hålla verksamheten vid liv. Det är ett relativt lättskött boende att driva och kräver inte så mycket jobb. Det lämpar sig därför ypperligt till någon som till exempel jobbar hemifrån. Dessutom är det ett skithäftigt ställe för barn att växa upp på, säger Christer Sammils.

– Tingshuset har fungerat som ett riktmärke tillsammans med stationshuset när folk har frågat efter vägen. Det är två av de få byggnaderna som fortfarande finns kvar från den tiden, förklarar Christer Sammils.

Sammanlagt finns det fyra sovrum för uthyrning, tre kontorslokaler, och den stora tingssalen fördelat på 400 kvadratmeter på två plan. Det finns dessutom en vind på 80 kvadratmeter på ovanvåningen. Och så vaktmästarbostaden på 70 kvadratmeter förstås.
– Det finns så många möjligheter för vad man kan göra i det här huset. Bland annat har det hållits flera släktträffar här där man har hyrt hela bostaden för sig själva. 

Idag omsätter deras Bed & Breakfast cirka 1,1 miljon kronor om året. Mycket tack vare att de utökade sin verksamhet med bland annat uthyrning av tingssalen och uthyrda kontorslokaler.
– Genom lite snabb matematik kunde jag räkna ut att det skulle bli en lönsam affär att rusta upp tingshuset.

För tingshuset vill Christer Sammils ha 6 miljoner kronor, en prislapp som han själv tycker är rimlig.
– Prismässigt är det ett riktigt klipp. Du får en egen lägenhet, nästan alla inventarier såsom bestick och glas, en verksamhet som driver in en miljon om året och dessutom extra inkomster genom uthyrningen av tingssalen och kontorslokalerna.

Christer Sammils hoppas att den nye ägaren ska hålla vinprovningar i den anrika tingssalen. Foto: Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Omkring 650-700 rum hyrs ut årligen och tingshuset i Krylbo har många stamkunder som återkommer gång på gång. 
– Verksamheten är så pass lukrativ och jag både vill och hoppas absolut på att den ska finnas kvar även efter att vi har lämnat. Det vore till exempel superkul med vinprovning i tingssalen som har plats för upp till 100 personer.

Idag driver Christer Sammils sex olika bolag och han känner att det är läge att lämna över Bed & Breakfast-verksamheten till någon annan. Detta trots att tingshuset har varit en betydande del i Christers och hans sambos liv. 
– Jag är född entreprenör, van vid att driva verksamheter och skapa möjligheter för att sedan gå vidare. Vi vill ta ett steg vidare i livet, förklarar han.