Bostadsbyggandet är i krisläge – och det är värre än vad man har befarat tidigare. De flesta prognoserna kan behöva halveras enligt SBAB.
– Det aktuella bokningsläget är lägre än när det var som värst under pandemivåren 2020. Består detta lär det skapa rejäl huvudvärk för beslutsfattarna i höst om inte förr, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.
Allt färre väljer att köpa nya villor och bostadsrätter i Sverige. I storstadsregionen Västra Götaland märker man redan nu av ett överskott av både bostadsrätter och villor. Enligt SBAB är det olyckligt ur både ett samhällsekonomiskt och bostadsförsörjningsperspektiv.
En bidragande orsak är den beräknade efterfrågan på nyproduktion kontra bostadsköparnas betalningsförmåga. De flesta prognoserna på sålda eller bokade nya bostäder har visat sig vara rejäla överskattningar, trots att en del av dem har nedreviderats.
Framförallt är det ränteuppgången, hög inflation och stora prisuppgångar på insatsfaktorer i byggandet som har slagit stenhårt mot efterfrågan på nya bostäder.
– Vi ser ett tydligt resultat av det nu när bostadsbyggarna drar i handbromsen, säger Robert Boije.
Nu befarar SBAB att bostadsbyggandet ska hamna i samma kris som det var på 90-talet. Om intresset för nyproduktion inte tar fart igen finns det en risk för att antalet påbörjade bostäder hamnar på mellan 15 000-20 000.
– Man får i så fall gå tillbaka till 1990-talskrisen för att hitta lika låga byggvolymer, förklarar Robert Boije.
Den nya prognosen över svensk ekonomi och bostadsmarknad kommer dock först i september och därför är statistiken inte helt fastställd ännu.
– Stannar bostadsbyggandet upp så mycket som det nu finns risk för, kan det också allvarligt hota kompetensförsörjningen på de orter – alltifrån Mariestad upp till Luleå – där nu stora industriprojekt är i gång eller planeras som ett viktigt led i klimatomställningen. Det vore förstås mycket olyckligt, säger Robert Boije.
För att kunna återgå till en mer jämn byggtakt krävs det att det byggs omkring 35 000 bostäder per år under de kommande åren.
– För att bygga bort den initiala bostadsbristen i rimlig tid skulle en ännu större byggvolym behövas, säger Robert Boije.
I tisdags höll regeringen ett krismöte, där man kom fram till att man är beredd på att vidta snabba åtgärder. Under mötet togs det bland annat upp åtgärder såsom slopat amorteringskrav, fri hyressättning i nyproduktion samt startlån för förstagångsköpare.
– Det var ett konstruktivt möte präglat av samstämmighet om lägets allvar, säger bostadsminister Andreas Carlson (KD) till TT, som var först med att rapportera om nyheten.