Runtom i Sverige finns det tusentals övergivna hus som längtar efter kärlek. Många hus har dessutom potential till att få en andra chans. Men hur går man tillväga om man vill rusta upp ett hyfsat förfallet hus? Hemnytt har intervjuat Robert Danielsson från Landsbygdsdröm, som delar med sig av sina fyra bästa råd för dig som vill rädda ett ödehus.
Landsbygdsdröm är ett litet gäng bestående av tre personer, Jennifer Erlandsson, Robert Danielsson och Theresia Sandahl. Deras vision är att få fler att flytta ut på landsbygden. Detta genom att hitta, förmedla och rädda tomma hus. De bildades år 2020 med fäste i Falkenberg.
Läs mer: Sensationella svenska villan – dörren får dig att häpna
På deras hemsida finns alltifrån videoklipp från tidigare projekt till en välskriven blogg med tips och trix, samt svar på vanliga frågor.
Robert Danielsson är kulturarvsspecialist inom byggnadsvård, fornminnesvård och kulturlandskapsvård. I bloggen skriver han utförligt om allt som rör renoveringen av ödehus.
Men hur vet man att ett ödehus är värt att investera i?
– Precis som med en vanlig fastighet så är läget det första. Det finns någon slags grundregel att ju äldre huset är desto bättre. Hus från 1900-talet och senare har oftast fler fallgropar. Det är helt enkelt för att vi inte har haft kvaliteten, virket eller omsorgen. Dessa hus har oftast byggmaterial som är farliga att jobba med. Exempelvis PCB, ett fyllnadsmaterial som är hälsovådligt och användes mycket under 60-talet men som numera är totalförbjudet, säger Robert Danielsson.
Robert Danielsson berättar även att fler skadliga ämnen att hålla koll på är radon, asbest och jonisk strålning. Är man osäker så är det bättre att satsa några tusen kronor på att ta tester, som skickas till labb.
Läs mer: Ger bort unika stugan gratis – här får du egen kupé
Vad bör man tänka på innan man ger sin in i en renovering?
– En sak som kommer direkt är planeringen, det är nästan alltid en problematik. Du får i praktiken alltid nobben när du söker banklån. Det finns även en geografisk diskriminering och ödehus gör det svårare. I många fall faller det redan på finansieringen. -Hur renoverar man ett hus utan pengar? svarar Robert Danielsson.
Robert berättar att det finns en hel del bra Facebookgrupper där man kan finna stöd och hjälp, i sin renovering av ödehus. Han är själv grundare av gruppen “Jag räddar ett ödehus”. Där går det att ta del av andras renoveringar, samtidigt som man kan få bra råd från kunniga och erfarna personer.
Även om ekonomin spelar en stor roll så är det envisheten som får dig att lyckas i längden.
Läs mer: Här får du en miljon i bidrag för att flytta in i ödehus
– Du kommer till läget där du tappar orken, eller pengarna tryter, vad gör du då? det enda du har som spelbricka är envishet och tid. Hitta billigare material, kolla in sidor som skänker bort material och ta hjälp av omgivningen. Vi kan inte göra det perfekt, men vi kan få det tillräckligt bra. Självkänslan blir oftast väldigt stark när man inser att man kan, berättar Robert.
En snabbrenovering av ödehus existerar inte. Det finns visserligen de med pengar som bygger snabbt, men i många fall får man använda det man redan har. I en intervju med Byggahus.se har Robert Danielsson tagit fram en ungefärlig kalkyl för vad en renovering av ett ödehus brukar kosta.
Ett uppskattat totalpris landar på cirka 1 072 000 kronor. Det priset innefattar då elsystem, borrning av brunn, avlopp med infiltration, badrum, kök, kakelugn och murstock, byte av syll, uppvärmning med bergvärme, reparationer av fuktskador och tak samt dränering. Exakta priser för varje enskilt moment går att ta del av i artikeln på Byggahus.se.
Hur mycket tid behöver man lägga på ett ödehus?
– För många är detta en grej i livet. 5-10 år med ett ambitiöst upplägg, men det är plånboken som styr hastigheten.
Vad är det värsta som kan hända?
– Sånt man inte ser. Oftast får man en föraning eller känsla i ett hus, man ska gå på magkänslan. Det finns exempelvis en viss typ av svartmögel som bryter ner immunförsvar och nervsystem, vitmögel kan man lukta sig till men svartmögel är svårare. Rökkanaler ska man heller inte ta lätt på, generellt har sotningen blivit mycket sämre. Lita inte på att någon utifrån berättar för dig, du måste veta själv, läs på!
Robert rekommenderar att vända sig till Byggnadsvårdsföreningen om man behöver experthjälp i sin renovering. Dit kan man ringa och få en avgiftsfri support. De vet vilka hantverkare som fungerar och förstår sig på just ödehus.
– Grundråd; lyssna inte på dem som tjänar pengar på sina råd. De som tjänar på det de föreslår ska man ta med en nypa salt, säger Robert.
Vad är de stora skillnaderna mellan renovering av ödehus och en vanlig renovering?
– För en vanlig renovering finns kommersiella material och metoder, det mesta finns i bygghandeln. Det gör det inte för ödehusen. Du kan använda de materialen men det blir väldigt dyrt. Hitta istället återbrukslagren och prata med folk om ditt problem. Man måste gå ifrån det som är livsstilrenoveringar, och oftast tänka mer praktiskt.
Robert Danielssons 4 tips för dig som går i tankarna på att renovera ett ödehus:
- Magkänsla
-Absolut viktigast, får du feeling är det rätt och säkert bra! - Räkna med att det tar tid
- Sätt ett mål som inte inkluderar tid
-Sätt ett kvalitativt mål, inte bara för huset utan ett större perspektiv där du säger att “jag gör det här därför att jag vill ha det här livet”. Då vidgas din horisont för varför du gör det eller vill gå in i det här. En livsinställning! - Renovera efter plånboken
–Tänk beboeligt, inte vackert.
På Landsbygdsdröm och Roberts Instagram och Facebooksida “Jag renoverar ett Ödehus”, går det att ta del av fler råd och knep kring hur du ska tänka kring din renovering av ödehus. Numera har han även startat upp instagramkontot “Jag renoverar ett kök”.
Läs mer:
- Prischock: Elbilens vindruta blir dyr affär
- Coca-Colas julreklam sågas
- Experten: “Så sänker du din elräkning 2025”
- Få svenska husägare förberedda på klimatförändringar
- Live om snöovädret: Trafikkaos och strömavbrott