Genom att bara analysera ett blodprov menar nu forskare att man förutspå sjukdomar som demens och Alzheimers med cirka 90% träffsäkerhet – över ett decennium innan personen utvecklar symtom.
Tidningen The Guardian uppmärksammade i veckan hur upptäckten av ett nytt blodprov kan förutsäga uppkomsten demenssjukdomar eller Alzheimers. I samband med det så kallade UK Biobank-projektet samlade en gupp forskare in blodprover från över 50 000 friska frivilliga försökspersoner.
I tidskriften Nature Ageing skriver forskarna att de analyserade blodproverna med hjälp av artificiell intelligens, och man upptäckte snart vissa biologiska variationer hos en del av försökspersonerna. Man kunde se ett mönster där värdera hos proteinerna Gfap, Nefl, Gdf15 och Ltbp2 var något förhöjda hos vissa, vilket är varningstecken på sjukdom.
I kombination med vanliga riskfaktorer så som ålder, kön, utbildning och genetisk mottaglighet gjorde proteinprofilerna det möjligt för forskare att förutsäga demens med uppskattningsvis 90% träffsäkerhet nästan 15 år innan personerna blivit diagnostiserade med sjukdomen.
– Vi kommer att kunna utveckla det här som ett screening-kit som kan användas i NHS (National Health Service)“, säger Jianfeng Feng, professor vid University of Warwick och Fudan University i Kina.
Än så länge har inga tester godkänts för användning i Storbritannien och dom tester som utvecklats är än så länge för dyra att producera. Det behövs även ytterligare studier för att förstå hur bra testerna fungerar inom olika grupper. Men Dr Sheona Charles ser ändå positivt på studien.
– Den här nya studien stärker bevisen för att man genom undersökningar av vissa proteiner i blodet hos friska personer, kan med säkerhet förutspå demens innan man utvecklar symptom, säger Dr Sheona Scales, är forskningschef vid Alzheimers Reserch UK.
Leah Ganerud är examinerad journalist och bevakar ekonomi och tech för NU.se