Svenska forskare: Många har vätskebrist på vintern 

Vätskebrist kan vara anledningen till att en del sjukdomar är vanligare under vinterhalvåret. En ny studie undersöker nu huruvida man skulle kunna minska risken att drabbas av diabetes och havandeskapsförgiftning bara genom att dricka vatten. 

Under vinterns kalla och torra klimat så har smittsamma virus så som förkylningsvirus och vinterkräksjuka, större chans att sprida sig. Därför är vi generellt sätt mer sjuka under vintern än under sommaren. 

En forskargrupp vid Lunds universitet har noterat en säsongsvariation även vad gäller allvarligare, icke smittsamma, sjukdomar. De har kunnat se att man har omkring 20 procent högre risk att drabbas ut av hjärt-kärl sjukdomar och havandeskapsförgiftning under vinterhalvåret

Boven i dramat tror man är förhöjda nivåer av hormonet vasopressin som reglerar kroppens salt- och vätskebalans. En fjärdedel av Sveriges befolkning har för höga vasopressin-nivåer och den vanligaste orsaken till det är att vi har druckit för lite vatten. 

– Vi har tidigare kunnat se att de som har höga nivåer av vasopressin i befolkningen har en ökad risk för diabetes i framtiden, säger Sofia Enhörning, specialistläkare och forskare inom projektet vid Lunds universitet.

Det nya forskningsprojektet vid Lunds universitet ska klarlägga hur säsongsvariationer av vasopressin ser ut på individnivå och om det är så att vi verkligen dricker för lite vatten på vintern. Studien inkluderar 760 deltagare som kvalificerat sig till studien genom att dom normalt sätt får i sig för lite vätska. Under ett års tid ska halva testgruppen dricka 1,5 liter vatten extra per dag medan den andra gruppen ska leva vidare som vanligt. De första resultaten från vattenstudien presenteras under år 2025.

De nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR), som började gälla i juni år 2023 rekommenderar idag ett totalt dagligt intag av 2 liter vatten för kvinnor och 2,5 liter vatten för män. 
– I genomsnitt får vi i oss 6 till 8 dl vatten om dagen genom den fasta föda vi äter. Man behöver alltså inte dricka hela den här vätskemängden, säger Hanna Eneroth, nutritionist vid risk- och nyttovärderingsavdelningen Livsmedelsverket.