Då den misstänks orsaka cancer och inflammatoriska sjukdomar så har tillsatsen Karragenan eller E407 tagits bort ur många Norska livsmedel. Däremot fortsätter vi i Sverige att använda tillsatsen i 1000-tals livsmedel – allt ifrån grädde till skinka – till synes helt utan debatt.
Ta en titt på innehållsförteckningen på varorna som finns i ditt kylskåp. Det är stor risk att flera av varorna innehåller kerragenan, även kallad E407. Medlet används som förtjockningsmedel i bland annat grädde, yoghurt, glas, charkuterier, soppor och pizza.
I Sverige har debatten runt kerragenan varit måttlig, men i Norge har det stormat runt tillsatsen. Resultatet blev att flera stora livsmedelsbolag valde att ta bort kerragenan då det finns vaga misstankar om att tillsatsen kan orsaka cancer och inflammatoriska tarmsjukdomar som IBS, crohns sjukdom och ulcerös kolit. Det finns också indikationer på att det kan bidra till typ 2-diabetes.
Kerragenan är en grupp kemiska ämnen som framställs från alger och är ett bindemedel som förtjockar konsistensen. Ämnet är grönt och slemmigt när det framställs, genom blekning tas den gröna färgen bort. Vid upphettning löses karragenan till ett slem, som vid avkylning stelnar till gelé. Livsmedelsverket anser att ämnet är ofarligt, men det finns flera försök på djur som visar motsatsen. I Norge har debatten varit omfattande, vilket lett till att flera stora matföretag bytt ut ämnet.
– Det finns en stor risk, tror vi, att ämnena är farliga. Konsekvenserna är alldeles för stora, om det visar sig att det här ämnet är farligt för människor. Något väldigt mycket tyder på att det kan vara, sade Mads Johansson generalsekreterare i norska Mag-tarmförbundet till Aftenposten när ämnet togs bort av norska livsmedelsproducenter.
I Sverige har det varit relativt lite uppmärksamhet runt kerragenan, trots att tillsatsen är väldigt vanlig i många livsmedel. Den finns bland annat i 36% vispgrädde med lång hållbarhet för att ge en tjockare grädde, där den äkta grädden har spätts ut med mjölk.
Den är också vanligt i yoghurt, chokladmjölk och proteindrycker. Kerragenan tillsätts också till skinka, leverpastej och andra charkuteriprodukter för att ge en tjockare konsistens efter att produkterna drygats ut med vatten.
Det finns inga kända forskningsstudier där kerragenans effekter på människor har kartlagts. En forskningssammanfattning visar att det gjorts flera djurförsök som pekar på att kerragenan kan orsaka och främja tillväxten av cancertumörer samt orsaka tarmsår. Men många forskare hävdar att kerragenan är ofarligt för människor.
LÄS MER:
Leah Ganerud är examinerad journalist och bevakar ekonomi och tech för NU.se