Den 2 400 år gamla Tollundmannen i Danmark ska nu undersökas med modern teknik för att finna fler svar på frågorna kring hans liv och död. Liket från järnåldern är en av de mest kända.
– Vi står öga mot öga med förhistoriens människor, säger arkeologen Nina Helt Nielsen.
Tollundmannen hittades 1950 i ett mossområde i Danmark. Mannens huvud är mycket välbevarat, till och med läppar och pannrynkor syns än idag. Det gör fyndet till en av de mest kända mossliken. Nina Helt Nielsen, arkeolog och forskningschef på Museum Silkeborg, berättar för Världens Historia att mossarna har bevarat kroppen väl.
– I förhållande till vanlig jord, där vi ibland har turen att hitta skelett, så har hud och hår bevarats i mossarna, och det gör att vi kan stå öga mot öga med förhistoriens människor. Därför har vi helt unika möjligheter att skaffa oss nya kunskaper om hur man levde under järnåldern, säger Nina Helt Nielsen.
Kroppen hittades med ett rep runt halsen och man har länge trott att dödsorsaken var hängning. Nu ska den nya tekniken reda ut de frågetecken som finns kvar gällande hans död. Forskare hoppas också att vidare studier ska ge svar om Tollundmannens uppväxtvillkor, och om han utsatts för svält eller sjukdomar.
LÄS MER:
Mauritza Klingspor är examinerad journalist med erfarenhet från nyhetsbyråer och dagspress.