Expert: Därför kommer City Gross-affären stoppas

Axfoods planerade förvärv av City Gross kommer att stoppas. Det tror i alla fall den internationella toppjuristen Ali Nikpay.
– I det nuvarande politiska och ekonomiska klimatet måste myndigheten ha väldigt goda skäl för att låta en sån här affär gå igenom, säger han till Affärsvärlden
.

Axfoods köp av Bergendahls för 1,8 miljarder kronor 2021 har i efterhand kritiserats för att hämmat den svenska dagligvaruhandeln. Nyligen meddelade Axfood att man avser att köpa de resterande 90 procent av City Gross man inte äger för 2 miljarder kronor, ett drag som snabbt mött starkt motstånd.

Förvärvet har även mött motstånd från politiskt håll. Både Socialdemokraternas Mikael Damberg och Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar har riktat stark kritik mot det planerade förvärvet. De menar att förvärvet riskerar att försämra konkurrensen i dagligvaruhandeln, och göra att det svenska folket får betala mer för maten.
– Axfood vill köpa hela Citygross. Ytterligare ägarkoncentration i livsmedelsbranschen riskerar att höja matpriserna. Konkurrensverket kan rimligtvis inte godkänna en sådan affär. Den behöver stoppas. Om det inte går måste lagstiftningen ändras, skriver Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar på plattformen X.

En expert inom konkurrensrätt hävdar att han tror att det är osannolikt att Axfoods förvärv av City Gross kommer att få grönt ljus från Konkurrensmyndigheten.
– I det nuvarande politiska och ekonomiska klimatet måste myndigheten ha väldigt goda skäl för att låta en sån här affär gå igenom. Utgångspunkten kommer vara att det är skadligt för konsumenterna, säger Ali Nikpay, expert inom konkurrenslagstiftning, till Affärsvärlden.
– Frågan är om parterna kommer ha argumenten och bevisen för att den inte är det. Min gissning är att det kan bli tufft, menar han.

Konkurrensverket försäkrar att man kommer att utföra en noggrann utredning av den planerade affären.
– Vi ska pröva om förvärvet påtagligt hämmar en effektiv konkurrens. Och det ska vara i hela landet eller en avsevärd del av det”, säger Maria Ulfvensjö Baltatzis, enhetschef på Konkurrensverket, till Affärsvärlden.
LÄS MER: