Myror amputerar ben för att rädda sina vänner, avslöjar visar en ny studie. Amputationen är ett unikt fenomen i djurriket som man tror är medfött snarare än lärt.
– Den här nivån av medfött samarbete är för mig ganska slående, säger beteendeekologen Erik Frank i pressmeddelande.
Att amputera skadade ben är människan inte ensam om. Det menar beteendeekologer från universitetet i Würzburg som upptäckt att hästmyror utför kirurgiska ingrepp på sina skadade kompisar. Forskarna såg hur myrorna både rengör sår eller amputerar lemmar, vilket visar förmåga på att bedöma skador för att därefter bestämma lämplig behandling.
– Den här nivån av medfödd samarbete för mig är ganska slående, säger Erik Frank, beteendeekolog och första författare av studien i ett pressmeddelande.
Enligt forskarna tar det ca 40 minuter för myrorna att genomföra en amputation. För att inte dödliga bakterier ska sprida sig så fokuserar myrorna på att rengöra såren under ingreppen. Myrornas amputationer vid lårbensskador har visat sig ha en framgångsfrekvens på hela 90-95 procent.
– Det faktum att myrorna kan diagnostisera ett sår, se om det är infekterat eller sterilt, och därefter behandla det under långa tidsperioder med hjälp av andra individer – det enda medicinska systemet som kan konkurrera med det skulle vara människans, säger Erik Frank.
LÄS MER:
Leah Ganerud är examinerad journalist och bevakar ekonomi och tech för NU.se