Hercules en superhjälte efter 70 år i luften

Hercules firar 70 år i luften. Transportflygplanet Lockheed Martin C-130 som skapades för det amerikanska flygvapnet under Koreakriget är fortfarande ett av de mest eftertraktade. Hercules-planen har under åren bistått i många delar av världen – och dessutom skaffat sig en helt unik relation till Sverige. 

I samband med Koreakriget behövde den amerikanska försvarsmakten ett nytt militärt flygplan. Planet behövde kunna flytta stridande förband på medeldistansavstånd samt skulle kunna använda korta och ojämna start- och landningsbanor. Resultatet blev: transportflygplanet Hercules, eller TP84 som det namngetts i Sverige. I augusti 1954 flög Hercules, egentligen döpt till Lockheed Martin C-130, för första gången. Planet med fyra motorer och lastramp längst bak på flygkroppen, lastade då uppåt 20 ton eller 91 passagerare.Nu firar Hercules 70 år i luften – och otroligt nog tillverkas planet fortfarande.

Genom åren har Hercules-planen deltagit i otaliga bistånds och hjälpinsatser, däribland Koreakriget, Kuwaitkriget och svenska Försvarsmaktens insats i Afghanistan. Hercules-planen har dessutom lyckats skapa sig en speciell relation till Sverige. Svenska Försvarsmakten har nämligen flugit Hercules ända sedan 1965 – vilket är än något annat land i Europa, uppger Försvarsmakten. På slutet har det dock kommit uppgifter om att de sex svenska planen som finns på F7 i Såtenäs börjar bli till åren komna och ofta står på verkstad. Planer finns på att köpa in nya plan – kanske har inte ens Hercules evigt liv?

Sedan premiärflygningen har Hercules utvecklats till flera varianter, där C-130J Super Hercules från 1999 är den senaste. Totalt har drygt 2 700 Hercules-plan producerats och planen har fortfarande en stark global efterfrågan, uppger Flight Global. Tillverkningen fortgår alltjämt, här snackar vi hållbar konstruktion. Efter 70 år är Hercules fortfarande en viktig del av de globala militärflyget som år efter år uppvisar en enastående anpassningsförmåga och lång livslängd.
LÄS MER: