Skogens globala CO2-bindning i har förvånar med att ha varit stabil under de senaste 30 åren. Det visar en ny studie som har kartlagt koldioxidbindningen i miljontals skogsområden världen över.
US Forest Service studie, som publicerades i tidskriften Nature, visar att världens skogar lyckats binda cirka 3,53 miljarder ton koldioxid per år under 2010-talet. Vilket går att jämföras med de 37,4 miljarder ton koldioxid som släppts ut globalt under 2023. Studien, som är resultatet av omfattande analys av data från miljontals skogsområden under 30 års tid, indikerar att skogarnas koldioxidbindning har varit relativt stabil sedan 1990, men något minskande under de senaste 10 åren, det uppger Ingeniøren.
Trots minskningen så menar World Agroforestry, som kallar studien banbrytande, att det skett en ökad koldioxidbindning från så kallade ”icke skogar”, så som buskar och andra växter samt från återplantering av skog. Men för att upprätthålla och öka CO2-bindningen så understryker forskarna ifrån US Forest Service att man behöver ta till några viktiga åtgärder. Dels att man behöver toppa utsläppen från skogsröjning och skogsförstöring samt att skydda befintliga kolförråd som ackumulerats under flera århundraden, särskilt i skogsbotten under den boreala skogen.
LÄS MER:
Leah Ganerud är examinerad journalist och bevakar ekonomi och tech för NU.se