En nederländsk hacker har under sommaren med hjälp av några knapptryck lyckats ta sig in i över fyra miljoner solpaneler i mer än 150 länder. Enligt experter kunde han ha släckt delar av Europas elnät om han ville. Nu kräver de en översyn av regelverken.
– Till exempel genom att göra det omöjligt att ändra vissa inställningar på distans. Vissa tillverkare gör redan något åt det, men det måste verkligen bli standard, menar Soe van Dijk på den nederländska elorganisationen Top Sector Energy till sajten FTM.
Många solcellsanläggningar runt om i världen riskerar att bli hackade på grund av att panelernas växelriktare är anslutna till internet. Det menar flera experter efter att en privatperson lyckats ta kontroll över mer än 4 miljoner solpaneler i över 150 länder.
Enligt mjukvaruexperten Bert Hubert är de flesta konsument- och kommersiella solcellsanläggningar tillverkade av ett fåtal bolag, som dessutom är baserade utanför Europa. Växelriktarna i dessa solceller är i sin tur uppkopplade till internet och molnet för att underlätta eldistributionen till elnätet.
Det gör dem också extremt sårbara för ett cyberangrepp, menar han. Uppkopplingen innebär att om en hacker som tar sig in i deras system går det att stänga av miljontals solceller med ett enda knapptryck. Han varnar även för att kinesiska företag såsom Huawei, som är en av de stora tillverkarna, skulle kunna utnyttja uppkopplingen för att skada elnätet om de så önskar.
Nu kräver han och andra experter att säkerhetsreglerna kring solcellerna ska ändras. De föreslår bland annat att växelriktarbolag bör omfattas av samma cybersäkerhetsregler som laddstolpsbolag. Det skulle innebära att de klassas som en mycket kritisk sektor, vilket skulle medföra betydligt strängare säkerhetskrav.
Tidningen Follow the Money skriver att bara i Nederländerna är det över 15 000 MW i effekt som är i farozonen för att bli hackad. Globalt är det flera hundratals gigawatt i effekt som växelriktarbolagen har kontroll över. För att sätta det i ett svenskt sammanhang har Forsmark 1,2 och 3 tillsammans en effekt på 3 140 MW.
Enligt Energimyndigheten uppgår den totala installerade effekten av alla solceller i Sverige till drygt 4 000 MW, vilket nu experterna menar riskerar att bli hackade.
LÄS MER:
Bild: Unsplash, Vattenfall
Melker Rundén bevakar börs och ekonomi för NU.se.