Vertikala solpaneler har fångat intresset i många branscher. Genom att installera panelerna vertikalt kan de erbjuda fördelar som gör dem till ett effektivt komplement till traditionella solpaneler. Just nu pågår byggandet av världens största vertikala solcellspark i Tyskland.
Vertikala solceller ses som ett lovande komplement till traditionella, horisontella paneler. Genom att vända på panelerna kan man effektivisera ytanvändningen och dra nytta av deras förmåga att samla energi under morgon- och kvällstimmarna. Vanliga paneler samlar in mest energi mitt på dagen då solen står som högst. En annan fördel är att djur- och växtliv inte störs och tillåts växa fritt mellan panelerna.
I Vässlingby utanför Fellingsbro har Linde energi byggt Sveriges första och Nordens största vertikala storskaliga solpark. Här använder man vertikala, dubbelsidiga solpaneler för att producera el samtidigt som man odlar vall på samma mark. Solparken är utrustad med över 1000 solpaneler och beräknas kunna producera runt 650 000 kilowattimmar per år. Det beräknas förse 130 hushåll med hushållsel per år.
Men det är inte bara en fördel för jordbrukare. Världens största vertikala solcellspark håller just nu på att byggas vid Frankfurts flygplats, med 37 000 paneler förväntas det ha en toppkapacitet på 17,4 megawatt. En fördel med att placera solpanelerna vid flygplatser är att piloter inte riskerar att bländas.
LÄS MER:
Mauritza Klingspor är examinerad journalist med erfarenhet från nyhetsbyråer och dagspress.