Nytt mirakelbatteri slår rekord

Forskare har tagit fram ett nytt slags batteri med betydligt högre livslängd och effektivitet än dagens batterier. Batterierna är billigare och kan lagra mer energi på mindre yta, något som bådar gott för framtidens elbilar.

Forskare i Belgien har utvecklat ett banbrytande batteri med överlägsen energikapacitet jämfört med dagens modeller, skriver Interesting Engineering. Det nya batteriet, som kan tillverkas med samma metoder som traditionella litiumjonbatterier, erbjuder en energitäthet på 1 070 wattimmar per liter (Wh/L)— en stor förbättring jämfört med de nuvarande 800 Wh/L.

Detta batteri är inte bara mer energieffektivt utan också brandsäkrare och kan byggas i kompaktare format, vilket gör det särskilt lovande för elbilar. Med en livslängd på upp till 100 cykler, där det kan laddas cirka 100 gånger innan den börjar förlora kapaciteten, har det potential att revolutionera framtidens elbilar.

Forskarna förväntar att batteriet kommer kosta mindre än 150 euro per kWh, vilket motsvarar cirka 1 725 svenska kronor. Denna kostnadseffektivitet och långvarighet är särskilt viktiga för elbilsbranschen, där batteritillverkning är både dyr och energiintensiv.
LÄS MER: