Så blev arvet från Stenbeck till grus

Investmentbolaget Kinnevik hade tidigare en enorm aktieportfölj med ett substansvärde på 90 miljarder. Bara några år senare finns inte ens hälften kvar. En helhjärtad satsning på en ny strategi har kört det klassiska investmentbolaget i botten, uppger DI.

Sedan Georgi Ganev tog över som vd för Kinnevik 2018 har investmentbolaget gått igenom en ordentlig förändring. När han klev in i investmentbolaget stod jättarna Zalando, Millicom och Tele2 för närmare 90 procent av tillgångarna.

Kinnevik trodde tidigt på investeringar i e-handeln, som bland annat tyska klädjätten Zalando. Satsningen blev en lönsam historia, trots dåvarande skepsis mot nyskapande digitala modeller. Kinneviks stabila aktieportfölj byggdes till stor del på investeringarna i noterade bolag. År 2017 hade bolaget ett substansvärde på över 90 miljarder kronor, men nu har det krympt ner till runt 39 miljarder kronor. Vissa innehav har förvisso delats ut.

Georgi Ganev tog över som vd för Kinnevik 2018. Foto: Kinnevik

Tillgångarna i jättebolagen såldes av, en efter en. Kinnevik sålde sina aktier i Zalando och delade ut dem till aktieägarna när kursen stod på topp under 2021. Tillgångarna i Tele2 har sålts av, i slutet av augusti i år såldes det sista till den franske telekominvesteraren Xavier Niel. Inte heller finns tillgångarna i Millicom kvar då bolaget delats ut.

Startups fyller portföljen

Vad som istället fyller den tidigare jätteportföljen är investeringar i startupbolag. De mindre tillväxtbolagen står nu för hela tillväxtstrategin, men hittills har strategin inte varit fruktsam.

I dag finns två noterade bolag i Kinnevik som tillsammans utgör de tre procent. Det är det amerikanska läkemedelsbolaget Recursion och e-handlaren Global Fashion Group, men ingen av dem kan mäta sig med de tidigare klenoderna. Värdet har nu rasat från 80 miljarder till knappt en miljard kronor.

Svallvågor från Northvoltkrisen

Investeringarna i Harald Mixs bolag H2 Green Steel och Aira ger också upphov till bekymmer. Finansmannens bolag Vargas Holding var med och grundade Northvolt, och även om Kinnevik inte äger aktier i Northvolt kan den stundande krisen skapa svallvågor även här. Investeringarna som Kinnevik gjort i Mixs egna bolag får det svårt om Northvolt slutar i katastrof, dessutom kan det ytterligare minska förtroendet för Kinneviks strategier.

Från att tillgångarna 2017 översteg 90 miljarder kronor har det nu rasat till bottennivåer. Enligt DI:s analys av aktiemarknaden finns det numera bara kvar ett operativt värde på knappt 8 miljarder kronor. Glansdagarna kan vara över och förvaltningen av Stenbecks arv har blivit till ett börshaveri.
Bild ovan: Georgi Ganev, Kinnevik.
LÄS MER: