Hemlig svensk flygbas säljs – egen landningsbana

Den som vill äga en historisk militärflygbas från kalla kriget har nu en unik möjlighet. Den tidigare hemliga flygbasen i Åmsele med en över två kilometer lång landningsbana ligger nu ute till salu. Hangarer som skulle användas till Draken och Viggen ingår i köpet.

Åmsele flygbas ägdes fram till 2005 av Försvarsmakten när den då såldes till tre privatpersoner. Åmsele flygbas var en del av det svenska flygbassystemet Bas 60 som utvecklades under kalla kriget. Systemet, som planerades i början av 1950-talet, omfattade ursprungligen 70 baser, men det var bara cirka 40 som färdigställdes. Från dessa baser skulle bland annat JA 37 Viggen och Saab 35 Draken utgå från om det utbröt krig.

På den gamla militäranläggningen finns en huvudlandningsbana på omkring 2 100 meter. Flera byggnader, bland annat hangarer, maskinhall, förläggningsbyggnad, expeditionsbyggnad och olika förrådsbyggnader ingår också. Den som är intresserad får lämna bud fram till 18 oktober.
– Detta är en exceptionell möjlighet att förvärva en fastighet med stor potential och flexibilitet, skriver mäklaren Anton Cederberg i annonsen.

Foto: Thiger Skog & Mäklarbyrå 
Foto: Thiger Skog & Mäklarbyrå 

Från militärbas till dragracebana

Omkring 111 hektar är skogsmark av den totala ytan på drygt 154 hektar. Köparen har möjlighet att göra om anläggningen till allt från skogsbruk till racingbana. Det är inte främmande för Åmsele flygbas att används som racingbana; sedan 2010 har den varit värd för dragracetävlingen Umeå Open.

“Denna unika fastighet kan anpassas för en rad olika användningsområden, beroende på vad en ny ägare önskar. Exempel på möjliga ändamål inkluderar skogsbruk, biltestverksamhet, motorsport, solcellspark eller som utrymme för en företagare med behov av stora ytor,” skriver mäklaren.

Foto: Thiger Skog & Mäklarbyrå 
Foto: Thiger Skog & Mäklarbyrå 

LÄS MER: