Så liten är nya minireaktorn Pele

I USA framställs nu en portabel minireaktor, liten nog att rymmas i vanliga containrar. Reaktorn ska säkerställa energibehovet vid framtida militäroperationer och förväntas bli klar 2026.
– Vi leder vägen framåt, säger projektledaren Jeff Waksman.

Det amerikanska försvarsdepartement är i processen att framställa en mobil kärnreaktor, rapporterar Interesting Engineering. Projektet kallas Pele och förväntas bli den första fjärdegenerationens kärnreaktor i USA. Den slutliga monteringen av reaktorn som är planerad att påbörjas i februari 2026 och förväntas tas i bruk kort därefter. Minireaktorn ska rymmas och kunna transporteras i vanliga containrar.

Projektet Pele är en del av arbetet att förbättra möjligheten till energianvändning i framtidens militära operationer. Energibehovet väntas öka avsevärt framöver och behöver fungera i både avlägsna och krävande miljöer.
– Vi leder vägen framåt. Inte bara för att tillverka avancerade reaktorer, utan också för att reglera dem på ett effektivt och säkert sätt, säger Jeff Waksman, projektledare för Pele-satsningen.

Den portabla kärnreaktorn väntas kunna producera mellan en till fem megawatt elektricitet i mer än tre år utan att behöva tankas om. USA är det land som lägger mest pengar på försvaret i hela världen, skriver GP. Det är en enorm och kostsam krigsmaskin som utgör runt 3,4 procent av landets BNP. Förra året lade landet 916 miljarder dollar på försvaret, en ökning med 2,3 procent sedan 2022.
LÄS MER: