Nasas märkliga fynd på mars

Nasa har gjort ett unikt fynd på mars som förbryllar forskare. En zebrarandig sten som tros komma från en vulkan har upptäckts på planeten. Nu hoppas Nasa kunna ta reda på hur den mystiska stenen kommit dit.

Nasas robot Perseverance har gjort massor av upptäckter sedan den först landade på Mars för tre år sedan, men dess senaste fynd har verkligen förvånat forskare. Nasa har upptäckt en mystisk sten på mars, rapporterar Space.

Den randiga stenen tros komma från en vulkan, men hur den hamnat där är ännu oklart. Stenen har fått smeknamnet Freya Castle och forskare hoppas nu på att kunna ta reda på mer om den gåtfulla stenen.
– Vi har begränsad kunskap om dess kemiska sammansättning, men tidiga tolkningar är att magmatiska eller metamorfa processer kan ha skapat dess ränder, säger forskaren Athanasios Klidaras i ett uttalande.

Metamorfa processer händer när en bergart omvandlas till en annan, vanligtvis under höga temperaturer och högt tryck. Stenen kan vara ett resultat av både en metamorf process och en vulkan, vilket kan förklara dess ränder. Men det ger inte svar på hur den hamnat där.

Forskare hoppas nu att rymdroboten Perseverance kan ta reda på mer om den unika stenen. Perseverance skickades upp till mars för tre år sedan och har sedan dess gjort flera upptäckter, men kanske är zebrastenen den som förvånar forskare mest.

– Möjligheten gör oss glada. Vi hoppas att Perseverance kommer hitta mer av denna nya bergart så att mer detaljerad information kan erhållas, säger Klidaras.
Bild ovan: NASA/JPL-Caltech/ASU
LÄS MER: