Regeringen tar ett nytt steg i kampen mot drograttfylleri. En ny lag ska ge polisen rätt att utföra slumpmässiga drogtester i trafiken med hjälp av mobilappar. Propositionen överlämnas till riksdagen under tisdagen.
– Jag hoppas vi snart kan göra snabbtesterna på drogfylleri. Drograttfylleriet har gått om rattfylleriet, säger trafikpolisen Anders Schääf till Carup.
Den svenska polisen har länge efterfrågat möjligheten att genomföra drogtester i trafiken, likt man idag genomför nykterhetstester. Bilsajten Carup avslöjar nu att regeringen kommer rösta igenom förlaget under tisdagen.
– Jag har arbetat som trafikpolis i 13 år och sedan 2016/17 har antalet drogpåverkade bilister gått om de traditionella rattonyktra, säger Anders Schääf.
Tillskillnad ifrån blåskontrollerna vid nykterhetstest så krävs idag en skälig misstanke för att polisen ska kunna drogtesta en förare.
– Regeringen föreslår därför i en proposition till riksdagen att möjligheterna att göra ögonundersökningar för att upptäcka påverkade förare i trafiken ska stärkas, skriver de i ett pressmeddelande.
Drogtesterna kan genomföras med hjälp av ögonundersökningar där artificiell intelligens används. Genom att filma förarens ögon med en mobilapp kan förändringar i pupillerna, som tyder på drogpåverkan, upptäckas.
– Förslaget innebär att en sådan undersökning ska genomföras rutinmässigt, det vill säga även om det inte finns en misstanke om brott. En motsvarande möjlighet att rutinmässigt göra alkoholutandningsprov på förare i trafiken har funnits sedan länge, skriver regeringen.
Polisen välkomnar lagförslaget då drograttfylleri har blivit ett växande problem. Så pass stort att den nu gått om rattfylleriet. Trots de ökade drogproblemen i trafiken så menar Anders Schääf att lagförlaget inte är helt utan en viss problematik.
– Jag hoppas vi snart kan göra snabbtesterna på drogfylleri. Men sedan är det med den personliga integriteten, det är bra att vi har en rättsstat, men vi vill inte ha drogpåverkade förare i trafiken, säger Anders Schääf.
Stora bilden, Foto: Trafikpolisen Väst
LÄS MER:
Leah Ganerud är examinerad journalist och bevakar ekonomi och tech för NU.se