Tysk boom för batterilagring – kan öka 500%

Tyskland satsar stort på batterilagring i kombination med solenergi. Inom två år kan kapaciteten femfaldigas, vilket kan bli ett viktigt steg mot att stabilisera elnätet och göra förnybar energi mer effektiv.

Tyskland står inför en enorm tillväxt inom storskalig batterilagring, särskilt i kombination med solkraft, enligt den tyska branschorganisationen BSW-Solar. Det skriver Interesting Engineering. Under de kommande två åren förväntas kapaciteten för stora batterilager öka med 500 procent. Den nuvarande kapaciteten på 1,8 gigawattimmar (GWh) kan växa med ytterligare 7 GWh till år 2026.

Den kraftiga ökningen drivs av de drastiska förändringarna på elmarknaden, där priset på el kan variera kraftigt. Genom att använda stora batterisystem kan man lagra billig el, särskilt från solenergi som produceras när efterfrågan är låg, för att sedan använda den när efterfrågan är högre. Detta gör systemet mer kostnadseffektivt och minskar behovet av statliga subventioner.

Storskaliga batterilager tillsammans med den snabba utbyggnaden av solenergi ska bidra till att balansera elnätet och undvika överproduktion. Redan i dag är över 80 procent av mindre solcellsanläggningar på hustak i Tyskland kombinerade med batterilagring, och totalt hade nästan 16 GWh lagringskapacitet installerats vid mitten av 2024.
LÄS MER: