Nya bilder avslöjar – så här ser det ut på Mars

NASA har nyligen släppt de tydligast bilderna av Mars landskap någonsin. I det karga och ödsliga landskapet går att se mörkblå stenar som omger ett världsunikt fynd.
– Det här är ett perfekt exempel på att jaga efter det som glimmar, säger NASA-planetgeologen Katie Stack Morgan.

Bilderna fångades av NASA fjärrstyrda rover vid namn Perseverance, under dess utforskning av planeten. Under dess senaste äventyr upptäcktes ett geologiskt fynd som NASA beskriver som den “första i sitt slag”.

I en torkad, gammal sjöbotten upptäckte teamet mörkblå, taggiga stenar av vulkanisk basalt som omger en ljus, spräcklig sten. Den vita stenen visade sig ha en mineralsammansättning som aldrig tidigare observerats på Mars.

Foto: NASA / JPL-Caltech / ASU / MSSS

Det var den vita stenen som fångade NASA:s Perseverance-teamets uppmärksamhet.
– Det här var ett perfekt exempel på att av att jaga efter det som glimmar, eftersom den var så ljus och vit, säger NASA-planetgeologen Katie Stack Morgan från NASA:s Jet Propulsion Laboratory till Mashable.

För att undersöka stenen användes Perseverance rovers SuperCams, som är utrustad med två lasrar och fyra spektrometrar. Med hjälp av dem lyckades forskarna identifiera tillräckligt med mineralet fältspat för att bekräfta att den vita stenen var en anortosit. Detta är en typ av bergart som länge har teoretiserats men aldrig tidigare dokumenterats på Mars.

Foto: NASA / JPL-Caltech / ASU

Upptäckten av den vita anortositen menar NASA JPL’s Dr Stack Morgan kan ge oss en större inblick och förståelse av Mars geologiska historia. 
– Om vi ser det senare i sammanhanget med andra stenar, kan det ge oss en känsla för hur den tidigaste jordskorpan på Mars kom till, säger Stack Morgan. 
LÄS MER: