Nytt fartyg trycker ner CO2 i havsbotten

Sydkorea tar ledningen inom framtidens koldioxidlagring under havsbrotten. Landet bygger ett gigantiskt fartyg som kan hantera tusentals kubikmeter CO2, men redan nu har de siktet inne på en ännu större satsning.

Sydkorea tar nu stora steg i utvecklingen av teknologin för koldioxidinlagring under havsbotten. Genom industrijätten HD Hyundai Mipo har landet påbörjat byggnationen av ett 160 meter långt, 30 meter brett och 18 meter högt specialfartyg, som ska kunna transportera 22 000 kubikmeter flytande koldioxid.

Fartyget är utrustat med specialtankar som kan hålla koldioxiden i flytande form vid minus 55 grader och ett tryck på cirka 5 atmosfärer. Dessutom är fartyget designat för framtida användning av ammoniak som bränsle, så att skeppet inte har något koldioxidutsläpp.

Foto: Project Greensand

Sydkorea har redan planer på att bygga ännu större fartyg, med kapacitet att transportera upp till 40 000 kubikmeter CO2. Landet ligger i framkant i den växande industrin för insamling och lagring av koldioxid där företag betalar för att få sina utsläpp lagrade under havsbotten.

Samtidigt pågår liknande projekt runt om i världen för att hantera koldioxidutsläppen. I Danmark genomförde man redan 2023 den första lagringen av flytande koldioxid under havsbotten, där man pumpade ner gasen på 1 800 meters djup i gamla oljeborrplattformar. Kina lanserade det första fartyget av denna typ under 2023 i ett samarbete mellan energijättarna Shell, Equinor och TotalEnergies.
LÄS MER: