Så går du i pension som 45-åring

Drömmen om ekonomisk frihet och tidig pension lockar allt fler sparare. Med en tydlig strategi, disciplinerat sparande och smarta investeringar kan målet bli verklighet. Här är allt du behöver veta om fire-metoden.

Att leva på sin aktieportfölj och gå i tidig pension, så kallad “fire” (financial independence retire early), är en växande trend bland sparare som vill bli ekonomiskt fria, skriver DI. Metoden går ut på att spara intensivt under en längre tid och investera i aktier och fonder för att bygga upp en passiv inkomst genom avkastning och utdelningar. Fire-anhängare skiljer på att vara ekonomiskt oberoende och ekonomiskt fri, där det sistnämnda innebär att man har tillräckligt med pengar för att täcka omkostnaderna varje månad för att inte behöva jobba.

En som lyckats är Gabriella Ekström. När hon för 15 år sedan lärde sig om fire bestämde hon sig för att spara halva lönen och placera pengarna i fonder och aktier.
– Jag har aldrig tvekat om att jag skulle nå det här målet. När jag förstod hur man gjorde tänkte jag: är det inte värre än så här, att vara ihärdig i 15 år kändes lätt, säger hon till DI.

Gabriella investerar i trygga och väletablerade bolag. Bland annat Atlas Copco, Investor, Epiroc och Creades finns i hennes portfölj.
– Det är stabila företag som bevisat sig över tid. Här finns inget direkt spännande. En del tror att portföljen rusar flera hundra procent per år, så är det ju inte, men avkastningen gör en enorm skillnad om du är ihärdig, säger hon.

Spara brett – och håll huvudet kallt

Grunden i fire-metoden är att bygga upp en aktieportfölj som är värd 25 gånger dina årliga utgifter. Du kan sedan ta ut fyra procent av kapitalet årligen utan att portföljen minskar i värde, under förutsättning att den genomsnittliga avkastningen ligger på sju procent per år. För att leva på exempelvis 20 000 kronor i månaden behöver du en portfölj på sex miljoner kronor.

Sparandet behöver vara konsekvent med en långsiktig strategi. Många som följer fire-metoden investerar i stabila och pålitliga aktier eller breda indexfonder med riskspridning. Att ha en bred portfölj som täcker flera branscher och geografiska områden minskar risken för stora förluster när börsen svänger. Och det gäller att hålla huvudet kallt även när marknaden svajar, som under börsnedgången 2022.

Fire kräver även en del livsstilsanpassningar. De som lyckas väljer ofta att leva sparsamt och hålla nere sina kostnader, både under sparandetiden och när de väl lever på sin portfölj. För många innebär det att välja bort dyra prylar och resor.

Hur mycket man behöver spara beror på hur mycket man vill kunna ta ut i månaden. För att få en månadsinkomst på 10 000 kronor krävs en portfölj på tre miljoner kronor, medan 50 000 kronor i månaden kräver ett kapital på 15 miljoner kronor. Den som sparar 20 000 kronor i månaden kan nå sitt mål på sex miljoner kronor på ungefär 15 år, medan den som sparar 10 000 kronor i månaden kan nå samma mål efter 22 år.

Det viktigaste för att lyckas med fire-metoden är disciplin, långsiktighet och en tydlig plan för både investeringar och utgifter.
LÄS MER: