NASA-plan upptäckte gammablixtar i åskmoln

NASA har döpt fenomenet till en ‘flimrande gammablixt’ och denna upptäckt fyller nu en viktig lucka i forskarnas förståelse om de processer som ligger bakom blixtar.
– Jag tror att alla antar att vi räknat ut blixtar för länge sedan, men det är ett förbisett område, vi förstår inte vad som händer inuti dessa moln rakt över våra huvuden, säger fysikern Joseph Dwyer till NASA.

Åskmoln kan förutom regn och blixtar även generera, tillsammans med utsläpp av synligt ljus, kraftiga utbrott av gammastrålar – den mest energirika formen av ljus. Gammastrålning varar i miljondelar av en sekund, och molnen kan också lysa med gammastrålar i sekunder till minuter åt gången. Forskare har länge vetat att det finns i åskmoln, men nu har forskare som använder NASAs flygplan upptäckt en ny variant av gammastrålning.

Tack vare instrumentering såsom väderradar och flera sensorer för att mäta gammastrålar, blixtar och mikrovågsemmisioner från moln, kunde de upptäcka den nya typen som varar kortare än den stadiga glöden men längre än de mikrosekundsnabba pulserna.
– Att vända sig till flygplansbaserad instrumentering snarare än satelliter garanterade mycket valuta för forskningspengar, sa studiens projektforskare Timothy Lang till NASA.

Forskarna hade förväntat sig att instrumenten skulle upptäcka snabba strålningspulser, kända som terrestra gammastrålningsblixtar (TGF), men hittade istället mer än 25 av dessa nya blixtar, där var och en varade mellan 50 och 200 millisekunder. Upptäckten av de flimrande gammablixtrarna kan ge forskare viktiga insikter för att bättre förstå dynamiken i åskmoln.

Dessa nya insikter kan dessutom förbättra bedömningen av åskrisker för människor, flygplan och rymdfarkoster. Fysikern Joseph Dwyer vid University of New Hampshire, deltog inte i forskningen, men menar att det rikliga antalet snabba utbrott och upptäckten av blixtrar kan vara en av de viktigaste upptäckterna om åskmoln på över ett decennium.
– De ger oss värdefull insikt i hur åskväder fungerar, vilket är avgörande eftersom blixtar från åskväder orsakar skador och dödsfall hos många människor, sa han till NASA.
LÄS MER: