Här byggs världens största vindkraftverk

Kina har påbörjat produktionen av världens största vindturbin. Med en diameter som överstiger Eiffeltornets höjd markerar denna turbin ett nytt steg i utvecklingen av havsbaserad vindkraft.

Det statligt ägda bolaget Dongfang Electric har börjat tillverka världens mest kraftfulla vindturbin, rapporterar bland annat Evwind. Den nya turbinen är avsedd för havsbaserade vindkraftsparker och har en rekordkapacitet på 26 megawatt, vilket överträffar tidigare rekord på 18, 20 och 22 megawatt. Jämfört med den europeiska Vestas V236 med en effekt på 15 megawatt är den kinesiska turbinen kraftfullare, men med lägre verkningsgrad.

Vindturbinen är designad för att klara tuffa väderförhållanden i områden med starka vindar, där den genomsnittliga vindhastigheten är över åtta meter per sekund. Med en imponerande diameter på 310 meter är den större än Eiffeltornet i höjd. Trots sin stora kapacitet är effektiviteten hos den kinesiska turbinen lägre än europeiska motsvarigheter.

Foto: Dongfang Electric Corporation (DEC) 

Med en genomsnittlig kapacitetsfaktor på över 43 procent vid tio sekundmeters vindhastighet producerar den 100 gigawattimmar per år. Den europeiska Vestas-turbinen har en kapacitetsfaktor på 60,9 procent och producerar nästan lika mycket energi, 80 gigawattimmar, trots att den har en lägre kapacitet på 15 megawatt.

Även om den kinesiska turbinen är mindre effektiv är den billigare att både producera och installera, särskilt på den kinesiska marknaden. Vindkraftverket beräknas minska globala utsläpp genom att ersätta förbränningen av 30 000 ton kol och förhindra utsläpp av 80 000 ton koldioxid årligen.
Foto: Representativ bild / Unsplash
LÄS MER: