Konkurs för laddboxjätte – såldes i Sverige

Den nederländska laddboxtillverkaren EVBox har gått i konkurs, rapporterar Carup. Kraschen speglar de växande utmaningarna inom elbilsladdningssektorn. Flera av företagets laddboxar har sålts i Sverige.

EVBox, som tillverkar laddstolpar och laddboxar för hemmabruk, ägs sedan 2017 av det franska energibolaget ENGIE. Affären uppskattades kosta omkring 800 miljoner euro, men trots den stora satsningen lyckades ENGIE aldrig få bolaget att blomstra. De senaste månaderna har företaget försökt hitta en köpare för att rädda verksamheten.

ENGIE har nu sålt en mindre fransk fabrik med 30 anställda, men resten av de över 700 medarbetarna på EVBox står utan jobb. Enligt nederländska tidningen FD kom konkursen som en överraskning för många anställda, som hoppades på en ökad efterfrågan på laddstationer.

Sedan starten 2010 har EVBox installerat över 550 000 laddstationer i 70 länder, däribland Sverige. Förra året satte bolagets laddstolpe Troniq High Power ett nytt rekord med en kapacitet på 400 kilowatt. Men trots detta gick inte bolaget att rädda.
LÄS MER: