Norsk evighetsmaskin pekas ut som bluff

Ett norskt företag påstår sig ha uppfunnit en maskin som kan generera mer energi än vad som tillförs – en så kallad evighetsmaskin. Trots ständiga löften om framgångsrika tester känner sig investerare nu lurade.

World Power Energy har sedan 2020 arbetat med att utveckla maskinen Wapo (Water Power) och har fått investeringsstöd på minst 1,4 miljoner norska kronor, rapporterar norska TU. Maskinen bygger på en kombination av gravitation, vakuum och flytkraft i vatten, men nu börjar investerare liksom fysikforskare bli skeptiska.

Företaget har upprepade gånger rapporterat om lyckade tester, men det återstår fortfarande att bevisa om Wapo kan generera el i kommersiell skala. Aktieägarna frustreras över de ständiga förseningarna och de uteblivna framgångsbevisen. En del har till och med vänt sig till advokater för att undersöka möjligheten att stämma företaget, då de upplever sig vilseledda av ledningen.
– Jag förstår inte motivationen hos aktieägare som försöker motarbeta företaget i det skede vi är i nu. Om det fungerar skulle det vara en revolution, säger Kristian Martin Lind, styrelsemedlem i World Power Energy.

Grundaren Bendik Bø. Foto: World Power Energy

Bryter mot fysikens lagar

Företagets grundare Bendik Bø försvarar projektet. Han hävdar att förseningarna orsakats av felaktiga komponenter och att vissa delar inte fungerat som de ska under vatten. Fler tester krävs innan tekniken kan vara fullt fungerande, menar grundaren.

Det är inte bara om själva tekniken fungerar man är oense om. Det råder delade meningar kring om företaget har lyckats ta patent för maskinen, något som World Power Energy menar att de har. Men företagets patentansökan från 2021 drogs tillbaka på grund av obetalda avgifter och utebliven granskning. Dessutom avvisade Europeiska patentorganisationen EPO ansökan eftersom den beskriver en evighetsmaskin, vilket bryter mot termodynamikens första lag.

Frågar man Gaute Einevoll, professor i fysik vid Norges miljö- och biovetenskapliga universitet, krävs det mycket för att företaget faktiskt ska ro i land med projektet. Lyckas man skulle det vara en sensation utan motstycke, eftersom det kräver att man ruckar på fysikens lagar.
– Men chansen att någon hittar en ny process där energi inte bevaras är mycket liten. Chansen att hitta det i ett mycket väl undersökt system, som de mekaniska lagarna i vatten, är ännu mindre. Om det fanns något i detta skulle det vara århundradets sensation inom naturvetenskapen, säger Einevoll.
LÄS MER: