Ny chockavgift på el – slår mot villor och elbilar

Snart kan hushåll med elbilar och villor få en rejäl överraskning på elräkningen. En ny prismodell införs vid årsskiftet som straffar de som använder mycket el under dygnets mest belastade timmar. För elbilsägare och villaägare kan detta innebära tusentals kronor mer i kostnad årligen.

Från och med nästa år förändras elnätsabonnemangen för hushåll, där de som har hög elförbrukning under tider med stor efterfrågan påverkas mest, skriver Carup. Runt en halv miljon kunder kommer drabbas, ett av Sveriges största elbolag Ellevio, säger att man får anpassa sin förbrukning under dygnet för att undvika den kraftiga prishöjningen.

Ellevio höjer elpriserna med sex procent och ersätter nuvarande abonnemang med så kallade effektabonnemang. Den nya modellen innebär att kunder betalar baserat på sina högsta effekttoppar. Anledningen till detta är att man vill jämna ut toppar i förbrukningen för att slippa behöva bygga ut elnätet, uppger Sveriges Radio

Även flera andra energibolag inför avgiften, och omkring 20 av landets cirka 150 elnätsföretag har redan infört effekttaxa.
– Det stämmer om man laddar fullt ut så kostar det mer. Om man har en elbil kommer man nog att vara en av alla de kunder som är på förlorarsidan, säger David Bjurhall, chef för pris- och regleringsfrågor på Ellevio.

Nu rekommenderar Ellevio att man ska ladda elbilen och annat som kräver mycket energi under natten, då efterfrågan på el är lägre.

Villaägare har ofta en hög elanvändning, främst på grund av uppvärmning och hushållsapparater. För dem kan elkostnaderna öka med upp till 20 procent om de inte sprider ut sin användning över dygnet. Elbilsägare kan å sin sida se sina kostnader stiga med flera tusen kronor om året om de laddar ebilen vid tidpunkter med hög efterfrågan. Ellevio rekommenderar därför att man skjuter upp laddning och annat som kräver mycket energi till natten.
– Jag tycker att man ska försöka förskjuta elbilsladdningen till nätterna då vi har halva priset, säger David Bjurhall.

Införandet av dessa abonnemang sker successivt över hela landet och alla nätbolag ska ha infört modellen senast 2027. Först att drabbas är kunder i Värmland, västkusten, södra Norrland och Stockholmsområdet.
LÄS MER: